PolitikaPreporučeno

Predsjednica: stvaramo uvjete za povratak iseljeništva

Foto: Ured predsjednice

U nastavku službenog posjeta Švicarskoj Konfederaciji, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je, u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske, povelje Republike Hrvatske hrvatskim katoličkim misijama, kulturnim i sportskim društvima, udruzi roditelja hrvatske dopunske škole i humanitarnim udrugama te glasilima koji među Hrvatima u Švicarskoj Konfederaciji čuvaju i promiču hrvatski jezik, kulturu, zajedništvo te nacionalni identitet.

>>>Švicarski predsjednik ponudio ‘know-how’ u području razvoja tvrtki i osebujnog turizma

Istaknuvši u obraćanju kako su joj susreti s iseljenicima prioritet prilikom svih državničkih posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako se problematikom iseljenika bavi tijekom cijelog svojeg mandata hrvatske predsjednice jer iznimno potrebnim smatra očuvanje zajedništva temeljenog na čvrstoj povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske.

Stvaranje uvjeta za povratak iseljeništva

Dodala je kako je danas, kada je hrvatski narod suočen s demografskom krizom koja prijeti svim segmentima društvene i državne stabilnosti, iznimno važno snažnije povezivanje hrvatske države s Hrvatima izvan Hrvatske i njihovo uključivanje u sadržaje domovinskog života, kao i zagovaranje mjera koje će to omogućiti. Naše brojno iseljeništvo neizostavan je dio rješenja te krize, kazala je Predsjednica podsjetivši kako je u svom “Prijedlogu mjera populacijske politike” posebno istaknula mjere koje se odnose na iseljeništvo. Te mjere stvaraju konkretne uvjete za uključivanje iseljeništva u gospodarski, politički, kulturni i svaki drugi segment života hrvatskoga društva i države, uključujući stvaranje uvjeta za povratak odnosno useljenje u Hrvatsku, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Foto: Ured predsjednice

Nadalje, navela je kako je prošle godine Vladi Republike Hrvatske uputila i konkretne mjere koje hrvatskim iseljenicima olakšavaju stjecanje državljanstva, što je i prihvaćeno. U tom sklopu, vezano za mlade, predložila je povećanje kvota za upis na sveučilišta u Republici Hrvatskoj i proširenje mogućnosti stipendiranja, razvijanje programa razmjene srednjoškolskih učenika iz hrvatskog iseljeništva, on-line učenje hrvatskog jezika i dobivanje tzv. work&travel radne dozvole u Hrvatskoj za vrijeme ljetnih odnosno školskih praznika.

Foto: Ured predsjednice

“Kao hrvatska predsjednica iznimno sam ponosna kada moji kolege državnici ističu Hrvate kao narod koji se integrirao u njihovo društvo svojim znanjem, stručnošću, odgovornošću, svojim predanim odnosom prema radu, obitelji i društvu u kojem žive. Ponosna sam na sve vas jer ste upravo na temelju tih vrijednosti stekli ugled, pokrenuli poslove, osnovali obitelji i postali ugledni članovi društva kao uostalom i mnogi naši Hrvati diljem svijeta”, kazala je Predsjednica. Zaključila je kako iznimno cijeni veliki napor što su učinili i čine iseljenici u Švicarskoj, jednako kao i Hrvati diljem svijeta kako bi sačuvali nacionalni identitet i povezanost s Domovinom, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.