Politika

Predsjednica sudjelovala na sastanku o zaštiti vjerskih sloboda: New York  

Prvog dana boravka u New Yorku, predsjednica Grabar-Kitarović je u sjedištu Ujedinjenih naroda nazočila otvaranju sastanka na vrhu za klimatsku akciju (Climate Action Summit), održala je bilateralne sastanke s predsjednicima Latvije i Kosova te sudjelovala na sastanku na visokoj razini o zaštiti vjerskih sloboda u organizaciji predsjednika Trumpa (Global Call to Protect Religious Freedom).

>>>Radni posjet Predsjednice Sjedinjenim Američkim Državama (tag)

U razgovoru s predsjednikom Latvije Egilsom Levitsom predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose, spomenuvši Inicijativu triju mora koja otvara konkretne mogućnosti za suradnju u gospodarskim granama od strateškog interesa za obje zemlje. Izrazila je zadovoljstvo kontinuiranim porastom broja latvijskih turista u Hrvatskoj, kao i podrškom Latvije za pristupanje Hrvatske Schengenu i eurozoni.

Kolinda Grabar-Kitarović i Egils Levits; Foto: Ured Predsjednice

Susrevši se s predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, Predsjednica je pozdravila uzajamne posjete na visokoj razini te istaknula potporu Hrvatske na kosovskom putu euroatlantskih integracija. Sugovornici su razgovarali i o statusu hrvatske manjine u Janjevu i Letnici ali i poboljšanju gospodarske suradnje u područjima poput drvne industrije, vojne opreme, graditeljstvu, elektroničke industrije i energetike.

Kolinda Grabar Kitarović i Mike Pence
Kolinda Grabar Kitarović i Mike Pence; Foto: Ured Predsjednice

Na marginama sastanka na visokoj razini o zaštiti vjerskih sloboda predsjednica Grabar-Kitarović sastala se i s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, s kojim je razmijenila mišljenja o jačanju partnerstva dviju zemalja, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.