Biznis i ekonomijaPreporučeno

Predsjednica švicarskim poduzetnicima navela pet područja za širenje gospodarske suradnje

Foto: Ured predsjednice

Službeni posjet Švicarskoj Konfederaciji predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je susretom s predstavnicima švicarskog poslovnog sektora i Gospodarske komore Švicarske – srednja Europa.

Obrativši se švicarskim poduzetnicima, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo zbog postupnog širenja i unaprjeđenja gospodarskih odnosa Hrvatske i Švicarske, a za švicarska ulaganja kazala je kako su prepoznata kao najuspješniji primjeri privatizacije i ulaganja stranog kapitala u hrvatsko gospodarstvo.

Foto: Ured Predsjednice

Navela je kako Hrvatska postaje sve popularnija turistička destinacija među švicarskim državljanima te kako unatoč tomu što turizam čini značajan dio hrvatskog gospodarstva, želimo snažno razviti i druga gospodarska područja. Posebno želimo razvijati  industrije visoke dodane vrijednosti, poput automobilske industrije, energetike ili ICT-a, a cilj nam je postići razvoj temeljen na znanju, kvalitetnim proizvodima i uslugama s visokom dodanom vrijednošću, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Pet područja za širenje gospodarske suradnje

U tom smislu, Predsjednica je izdvojila pet područja u kojima vidi potencijal za proširenje gospodarske suradnje. Očekuje nastavak trenda ulaganja usmjerenih na proizvodnju, a potencijal u daljnjem razvoju partnerstva vidi u švicarskim izvozno orijentiranim industrijama, poput biotehnološke i farmaceutske ili fine mehaničke i elektroničke industrije.

Foto: Ured Predsjednice

“Vjerujem kako će naš današnji susret potaknuti razvoj trgovinskih i poslovnih odnosa između naših zemalja,”

Kolinda Grabar-Kitarović

Istaknula je mogućnosti za suradnju u proizvodnji bio hrane i prehrambenoj industriji, kao i suradnju na području turizma, a potencijal postoji i u sudjelovanju švicarskih tvrtki na razvoju hrvatskih infrastrukturnih projekata, primjerice razvoju i modernizaciji željeznice. Naposljetku je naglasila kako Hrvatska istražuje nove načine provedbe najsuvremenijih tehnologija za gospodarenje otpadom te je otvorena za nova dostignuća u energetskom sektoru.

Idealna kombinacija

Pozvavši na bližu suradnju između institucija za izvoz i poticanje ulaganja kako bi se poboljšala ekonomska partnerstva između poduzeća obiju strana, Predsjednica je izrazila uvjerenje kako Hrvatska nudi idealnu kombinaciju stabilnosti i velikih prilika za razvoj. U tom smislu, kazala je kako je hrvatsko gospodarstvo i u ovoj godini održalo zamah stabilnog i zdravog rasta te izrazila uvjerenje kako će ekonomska stabilnost i novo povjerenje međunarodne investicijske zajednice otvoriti novi put poslovnim i investicijskim mogućnostima. “Pozivam vas da budete dijelom tog procesa. Vjerujem kako će naš današnji susret potaknuti razvoj trgovinskih i poslovnih odnosa između naših zemalja”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović prema priopćenju Službe za odnose s javnošću.