Biznis i ekonomijaPreporučeno

Predsjednica: u 6 godina više nego udvostručen broj hrvatskih radnika u Njemačkoj   

Foto: Ured predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je otvorenju Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma, koji je upriličen u okviru manifestacije „Hrvatski gospodarski dan“ povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

>>>Grabar Kitarović naglasila važnost odnosa s Njemačkom, zvonom otvorila Frankfurtsku burzu

S Njemačkom Hrvatska ima tradicionalno dobre i dinamične gospodarske odnose, koji se s vremenom sve više razvijaju i učvršćuju, kazala je Predsjednica u pozdravnom obraćanju. Odlukom da njezin posljednji inozemni nastup, kada je o gospodarstvu riječ, bude u Njemačkoj željela je još jednom potvrditi tradicionalno dobre gospodarske odnose dviju zemalja. „No, prije svega, željela sam poslati poruku kako je razvoj gospodarske suradnje s Njemačkom – kao jednim od najistaknutijih hrvatskih gospodarskih partnera u Europskoj uniji – i dalje naš prioritet!“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Poziv na jačanje njemačkih investicija

Hrvatskoj je ovaj gospodarski forum izrazito važan jer poseban naglasak stavlja na inovativne tvrtke i njihova inteligentna rješenja, u kontekstu Industrije 4-te generacije, što je dodatna prilika za promicanje naše gospodarske suradnje, kazala je Predsjednica istaknuvši kako suradnja na polju novih tehnologija već započela. U tom smislu, navela je primjer hrvatske tvrtke Rimac Automobili, u kojoj je tvrtka Porsche jedan od udjelničara, što je Hrvatsku stavilo u prvi plan nove generacije automobilske industrije.

Nadalje, Predsjednica je navela kako je Hrvatska zainteresirana za privlačenje više njemačkih ulaganja, napose u znanost, tehnologiju i inovacije, kao i „greenfield“ ulaganja, kako u automobilsku industriju, tako i drugdje. Isto tako, istaknula je potporu koju je Hrvatska pružila visoko inovativnom projektu pod nazivom „Vallis Solaris Hrvatska“, kojem je cilj zajednička provedba primijenjenih istraživanja u području obnovljivih izvora energije.

“Cirkulacija mozgova”

Osvrnuvši se na 85. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Zeleni tjedan“ koji se održavao u Berlinu, a kojemu je Hrvatska prvi put bila zemlja partner predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako je to partnerstvo dodatno ojačalo gospodarske odnose između dviju država te posebno potaknulo izvoz hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Njemačku.

>>>Hrvatska među 5 zemalja koje najmanje profitiraju od jedinstvenog tržišta EU-a: Bertelsmann

Hrvatska i Njemačka imaju odličnu suradnju u brojnim područjima, a hrvatska zajednica u Njemačkoj s vremenom će imati sve značajniju ulogu u jačanju naših ekonomskih odnosa, istaknula je Predsjednica. U tom smislu, navela je kako se broj hrvatskih radnika u Njemačkoj više nego udvostručio u razdoblju od 2013. do ožujka 2019. Izrazila je uvjerenje kako bi  mnogi među njima mogli pomoći stvaranju vrijedne platforme za razna poslovna partnerstva koja bi ostvarila dvostranu mobilnost ili „cirkulaciju mozgova“ između naših dviju država. „Potičem, stoga, i s ovog mjesta obje vlade da i ovaj segment naših odnosa uzmu u obzir i u njemu učine konkretne poteze i projekte na obostranu korist“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

>>>U Njemačkoj boravi 395.665 hrvatskih državljana

„Uvjerena sam kako će današnji Forum pomoći u razmjeni ideja i uspostavi suradnje koja će hrvatskim i njemačkim poduzetnicima omogućiti da nastave biti zamašnjakom širenja i produbljivanja naših gospodarskih odnosa. Sigurna sam kako će rasprave na panelima, koji će uslijediti nakon mog obraćanja, biti ugrađene u postizanje i tog cilja“, zaključila je Predsjednica Republike.

Ured predsjednice