PolitikaPreporučeno

Predsjednica u Sinju: zadaća svih naših zadaća je sačuvati ljude u Hrvatskoj

Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je 304. Sinjskoj alci, a prigodno obraćanje započela je uručivanjem Povelje Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu Sinj koju je preuzeo predsjednik VAD-a Sinj Stipe Jukić.

>>>Čestitke Predsjednice i premijera povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Predsjednica je poručila kako se i ove godine s osobitim zadovoljstvom odazvala na svečanost 304. Sinjske alke koja se podudarila s 24. obljetnicom početka vojno-redarstvene operacije “Oluja”. Iako ta dva događaja dijeli dvjesto osamdeset godina, povezuje ih isti duh: duh domoljublja hrvatskoga naroda i viteštva hrvatskih vojnika, kazala je, dodavši kako je Alka veličanstven simbol tih vrijednosti.

Sinjska Alka
Foto: Ured Predsjednice

“Iako Sinjska bitka 1715. godine nije bila prva ni posljednja bitka hrvatskoga naroda za opstojnost i slobodu, uspomena na nju kroz Alku sažela je sve naše etičke vrijednosti i duhovne vrline. A one se mogu svesti u misao koju je često naglašavao naš prvi predsjednik Franjo Tuđman: svetoj dužnosti obrane domovine hrvatski se narod uvijek spremno odazivao s vjerom u Božju pomoć. Izraz toga pouzdanja bila je i vjera u Gospin zagovor, koju ovdje s ponosom nazivamo Gospom Sinjskom”, istaknula je hrvatska Predsjednica.

Sinjska Alka
Foto: Ured Predsjednice

Potom je naglasila kako zbog svojega izvanrednog značenja za Hrvatsku i hrvatski narod Alka zaslužuje posebno priznanje države. “I ova povelja Republike Hrvatske simboličan je izraz takvoga priznanja. Hvala vama, alkarski vitezovi i momci, hvala svim dionicima ove velebne svečanosti koji iz godine u godine vjerno čuvate tu jedinstvenu baštinu Hrvata. Zahvaljujući vama Alka nadaleko prelazi naše državne granice”, dodala je.

Predsjednica nazočila 304. Sinjskoj alci i uručila Povelju Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu Sinj; Foto: Ured Predsjednice

Kazala je kako država svoje priznanje Sinjskoj alci treba izraziti i trajnom skrbi kako bi se omogućila puna sigurnost organizaciji ove najstarije neprekinute hrvatske kulturno-povijesne manifestacije, koja na najljepši način čuva duhovne vrijednosti na kojima želimo graditi budućnost.

Sinjska Alka
Foto: Ured Predsjednice

“Ta budućnost nakon ‘Oluje’ čvrsto je u našim rukama. Izborili smo pobjedu u Domovinskom ratu, stekli slobodu i neovisnost i postigli mnoge uspjehe. Zato je zadaća svih naših zadaća sačuvati ljude u Hrvatskoj. To je, prije svega, zadaća politike i državnih institucija, ali to je i zadaća svakog pojedinca, svake obitelji i cijeloga naroda“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako je najveća poruka Alke kako se za Hrvatsku vrijedi boriti, kako je za nju bilo vrijedno umrijeti, ali je isto tako vrijedno živjeti za nju.

Foto: Ured Predsjednice
Foto: Ured Predsjednice

Svoje prigodno obraćanje Predsjednica je završila čestitavši slavodobitniku i svim alkarima na viteškoj borbi, ali i vojvodi, članovima Viteškoga alkarskog društva i svima koji su doprinijeli ovom veličanstvenom slavlju viteštva i domoljublja, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.