PolitikaPreporučeno

Predsjednica uručila Povelju Republike Hrvatske hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji

Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski franjevci u Svetoj zemlji; Foto: Ured predsjednice

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je uzvratni državni posjet Državi Izraelu obilaskom Bazilike Svetog groba i Franjevačkog samostana u Jeruzalemu, gdje se susrela s hrvatskim franjevcima i uručila im Povelju Republike Hrvatske.

“Franjevačka misija je evangelizacija, zajedništvo života u bratstvu, život malenosti, siromaštva i solidarnosti. To su vrijednosti koje kroz stoljeća pronose i hrvatski franjevci iz svih provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.”

Kolinda Grabar-Kitarović

Obraćajući se kustosu fra Francescu, gvardijanu samostana fra Marcelu i definitoru Kustodije Svete zemlje fra Siniši, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo susretom, istaknuvši ponos na sve hrvatske franjevce koji su kroz sedam stoljeća zajedno sa svojom braćom iz cijele Europe čuvali Kristov grob i brinuli se o kršćanima u Svetoj zemlji.

>>>Grabar-Kitarović: jezik je kôd identiteta i kulture, u jeziku se zrcali povijest države

Dodala je kako je, uz svetog Tavelića i blaženog Stepinca, dugačak popis hrvatskih franjevaca koji su ostvarili svoju duhovnu i humanitarnu misiju u Svetoj zemlji. “Mnogi su se istaknuli svetačkim životom i mučeništvom, pomažući bolesne i potrebite. Mnogi su radili kao znanstvenici i spisatelji povijesnih i religijskih publikacija, a spomenuti Dubrovčanin Fra Drkolica obnovio je baziliku Kristova groba. Spomenut ću još i dva brata, hrvatska trgovca iz Bosne koji su otkupili Getsemanski vrt i dali ga na upravu Franjevcima“.

Predsjednica je kazala kako je Sveta zemlja u samom temelju franjevačkog poslanja te kako su upravo franjevci bili uvijek pri ruci desecima milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta koji su u nju dolazili pronaći snagu utjehe i duhovne obnove.

Foto: Ured predsjednice

“Franjevačka misija je evangelizacija, zajedništvo života u bratstvu, život malenosti, siromaštva i solidarnosti. To su vrijednosti koje kroz stoljeća pronose i hrvatski franjevci iz svih provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Stoljećima skrbe za svoj narod, a posebno su se dokazali svojim domoljubljem i milosrđem u najtežim razdobljima povijesti našega naroda”, naglasila je Predsjednica Republike, dodavši kako su franjevci neizmjerno pridonijeli u očuvanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture.

“Stoga s posebnom zahvalnošću u ime Republike Hrvatske dodjeljujem večeras Povelju hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji za izniman doprinos u stoljetnom očuvanju i njegovanju duhovne tradicije kršćanstva, te brige za hrvatske hodočasnike i promicanju hrvatskog identiteta, koju će u ime svojih stoljetnih prethodnika i svoje današnje braće, primiti Fra Siniša Srebrenović, definitor Kustodije Svete zemlje“” zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

>>>Predsjednica preuzela predsjedanje Vijećem ženskih vođa, razgovarala s upraviteljicom Alberte

Službeni dio državnog posjeta Predsjednice Republike Državi Izraelu započet će u ponedjeljak, 29. srpnja ceremonijom svečanog dočeka u Uredu predsjednika Rivlina, tête-à-tête susretom dvoje Predsjednika te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Države Izraela, dok će se u drugom dijelu dana predsjednica Grabar-Kitarović sastati s predsjednikom Vlade Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yuli-Yoelom Edelsteinom, ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom te položiti vijenac na Spomen obilježje vojnicima palim u Izraelskom ratu, piše predsjedničina Služba za odnose s javošću.