Politika

Predsjednica uzvraća posjet Izraelu  

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će od 28. do 31. srpnja 2019. godine u uzvratnom državnom posjetu Državi Izraelu.

U nedjelju, 28. srpnja u Jeruzalemu Predsjednica Republike obići će Baziliku Svetog groba i Franjevački samostan gdje će se susresti s hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji i uručiti im Povelju Republike Hrvatske.

Službeni dio državnog posjeta Predsjednice Republike Državi Izraelu započet će u ponedjeljak, 29. srpnja ceremonijom svečanog dočeka u Uredu predsjednika Rivlina, nakon kojeg je predviđeno obraćanje dvoje Predsjednika. Uslijedit će tête-à-tête susret dvoje Predsjednika te bilateralni sastanak službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Države Izraela.

Nakon sastanka s predsjednikom Rivlinom, Predsjednica Republike uputit će se prema brdu Herzl, gdje će položiti cvijeće na grob Nehame Rivlin, a potom i prema Yad Vashemu, gdje će obići izložbu „Flashes of memories“ te položiti cvijeće u Memorijalnoj dvorani.

U drugom dijelu dana, Predsjednica Grabar-Kitarović sastat će se s predsjednikom Vlade Države Izrael Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yuli-Yoelom Edelsteinom, ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom te položiti vijenac na Spomen obilježje vojnicima palim u Izraelskom ratu.

U utorak, 30. srpnja Predsjednica će nazočiti potpisivanju Međunarodnog sporazuma sestrinskih luka između Luke Rijeka i Luke Haifa, nazočiti ceremoniji imenovanja katamarana proizvedenog u Hrvatskoj i posjetiti Nazaret.

Sastankom s glavnim direktorom Izraelske nacionalne kibernetičke uprave Yigalom Unnom u srijedu, 31. srpnja, i predstavljanjem mogućnosti hrvatsko-izraelske suradnje u području kibernetičke sigurnosti, predsjednica Grabar-Kitarović završit će svoj državni posjet Državi Izraelu, piše u priopćenju predsjedničine Službe za odnose s javnošću.