Politika

Predsjednica: zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske u samom temelju Tuđmanove politike

Prigodom obilježavanja 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je Svetoj misi u crkvi Sv. Nikole u Millvaleu te se susrela s hrvatskim iseljenicima kojima je poručila kako je Hrvatska bratska zajednica svojom organizacijom, trajanjem, zajedništvom i solidarnošću postala simbol hrvatskog iseljeništva na američkom kontinentu, ali i šire.

Priča o stvaranju ove zajednice priča je o hrvatskom iseljeništvu kroz povijest, kazala je Predsjednica istaknuvši kako je za generacije naših iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila desetljetno središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, mjesto u kojem su se razmjenjivala iskustva života na novom kontinentu, mjesto u kojem se pomoć i utjeha tražila i dobivala.

>>>Cleveland: Predsjednica zatražila veći prioritet za pregovore o dvostrukom oporezivanju – FOTO

Navela je da kao hrvatska predsjednica posebnu pozornost posvećuje hrvatskim iseljenicima, te je istaknula svoje osobno iskustvo diplomata i ministrice vanjskih poslova, a posebno svoj rad u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi gdje je stekla iskustvo života u novoj sredini, pri čemu je upoznala naše iseljenike te se uvjerila u njihovo zajedništvo, bratsku solidarnost, a iznad svega u domoljublje i spremnost u pomoći Domovini.

Foto: Ured Predsjednice

„Tijekom svoga mandata posjetila sam više puta Hrvate u Americi i Kanadi, u Australiji, i Južnoj Americi kao prva hrvatska predsjednica nakon posjeta dr. Franje Tuđmana tim udaljenim hrvatskim zajednicama“, kazala je Predsjednica. Poručila je kako to smatra iznimno važnim jer Hrvatska nikada ne smije zaboraviti koliko su hrvatski iseljenici pomogli svojoj državi tijekom Domovinskog rata te im je zahvalila na materijalnoj i moralnoj podršci, na pojedinačnim i organiziranim angažmanima kojima su dali svoj doprinos u izgradnji Hrvatske.

„Danas je naša dužnost i odgovornost poticati jačanje nacionalnog zajedništva, ojačati pretpostavke za afirmaciju i promicanje naše kulture, identiteta i hrvatskog imena. Za postizanje tih ciljeva trajno nam je potrebno nacionalno zajedništvo i istinsko domoljublje“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

>>>Cleveland: poduzetnici razgovarali o dvostrukom oporezivanju, promovirali zdravstveni turizam

Zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske u samom je temelju politike predsjednika Tuđmana, odnosno projektu i procesu stvaranja moderne hrvatske države kojom se ponosimo, kazala je Predsjednica te istaknula kako tu više puta iskazanu odlučnost i spremnost naših iseljenika u pomoći i promociji svoje domovini ne smijemo nikada zaboraviti.

Zahvalivši generacijama Hrvata koji su svojim radom u Hrvatskoj bratskoj zajednici osnažili viziju njezinih osnivača o potrebi zajedništva i solidarnosti, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala im je 125 godina rada uz čvrsto uvjerenje kako će u budućnosti i dalje biti čuvari hrvatskog identiteta i bratskog zajedništva, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.