PolitikaPreporučeno

Predsjednik Milanović podcrtao etos socijalnog rada | FOTO

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je u ponedjeljak u Tuheljskim Toplicama na otvaranju XII. Konferencije socijalnih radnika na temu “Umijeće, znanost, etika i estetika socijalnog rada”.

>>>Predsjednica o socijali: svaki je lanac snažan onoliko koliko je snažna njegova najslabija karika

“U titulusu konferencije netko je svjesno ili nesvjesno podijelio dva svijeta: umijeće i znanost pripadaju teoriji o učenju i znanju, dok su etika i estetika učenje o vrijednostima i tu svatko ima nešto za reći pogotovo u vezi etike. Etos odnosno karakter ovog posla je takav da od početka biraš obrazovanje koje će te neizbježno voditi prema poslu da pomažeš nekome nad kim ne ostvaruješ nikakvu stvarnu moć ili dominaciju. Malo je takvih profesija i poziva kao što su učitelji, medicinske sestre, socijalni pedagozi, defektolozi, logopedi i socijalni radnici. Vaša profesija je posebna i zato sam danas tu među vama“ poručio je Predsjednik okupljenima i dodao kako se nada da će njihova požrtvovnost biti prepoznata i vrednovana.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Govoreći o nasilju u školama predsjednik Milanović se prisjetio kako je tijekom njegovog odrastanja tolerancija prema nasilju bila veća. “Danas je ta tolerancija jako niska i to je dobro, posebno kada je odgoj dječaka u pitanju te s time treba nastaviti“ kazao je.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Potom se dotaknuo strašnog događaja koji je zadesio Srbiju prije nekoliko tjedana kada je dječak oduzeo živote drugoj djeci te je kazao kako je taj čin upozoravajući sa stajališta društvene etike ali i profesije socijalnih radnika.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

“Ta razina agresije kod tog dječaka, kojeg je otac vodio u streljanu, je dovela do ovog slučaja. Učiti dijete da puca znači učiti ga da nekoga povrijedi i da oduzme život na lakši način. Odnos prema oružju je užasno bitna stvar jer tamo gdje oružja ima i pucanja. Oružje u civiliziranom društvu nosi isključivo policija i vojska koje ga koriste prema jasno propisanim protokolima. Sve izvan toga, osim lovaca, nema opravdanja“ zaključio je i dodao kako bi volio da se o tome u Hrvatskoj preventivno priča.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Piše: Glasnogovornik Nikola Jelić

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš priopćenja Ureda predsjednika Republike Hrvatske od javnog ili poslovnog interesa i značaja prenosi u izvornom obliku uz povremenu izmjenu naslova.

Comment here