Biznis i ekonomija

Predsjednik posjetio Cres; siranu Loznati, Palaču Moise i gradilište najveće sunčane elektrane u RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravio je na otoku Cresu na kojemu je, u pratnji gradonačelnika Grada Cresa Kristijana Jurjaka, predsjednika Gradskog vijeća Grada Cresa Marčela Damijanjevića, zamjenika gradonačelnika Marina Gregorovića i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Patrisa Salkovića, posjetio mjesta Loznati, Orlec i Grad Cres.

Na lokaciji Orlec Trinket istok u tijeku je izgradnja najveće sunčane elektrane u Republici Hrvatskoj te jedan od značajnijih projekata na Cresu. Predsjednik Milanović gradilište je obišao u pratnji člana Uprave HEP-a d.d. mr. sc. Petara Sprčića, ravnatelja Regionalne energetske agencije Kvarner i člana Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju Darka Jardasa i predstavnika HEP-a d.d. i člana Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju mr. sc. Ivana Andročeca te ravnatelja Otočne razvojne agencije dr. sc. Uga Tojića. Prilikom obilaska gradilišta sunčane elektrane predsjedniku Milanoviću prezentirana je Energetska zadruga Cres-Lošinj koju su osnovali gradovi Cres i Mali Lošinj tridesetak dionika s cresko-lošinjskog otočja okupljenih oko Otočne razvojne agencije te prva veća investicija koju zadruga kani pokrenuti nakon osnivanja, izgradnja solarne elektrane na sjevernom dijelu otoka Cresa.

>>>U rad puštena najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj | SE Vis | VIDEO

“Moderna obnovljiva energija, to smo vidjeli i to je možda najvažnija stvar. Na tome ne mogu inzistirati, ali pokušavam poticati koliko mogu. Ovo je jedan primjer dobre suradnje HEP-a, najveće državne tvrtke i lokalne samouprave koja ima jasnu sliku što želi postići”, rekao je predsjednik Milanović u izjavi novinarima.

Sirana Poljoprivredne zadruge Loznati; Foto: Ured predsjednika/Filip Glas
Vrijedna radna mjesta

U mjestu Loznati predsjednik Milanović obišao je Siranu Poljoprivredne zadruge Loznati koja je obnovila drevnu proizvodnju sira na Cresu i osigurala vrijedna radna mjesta za mlade otočke obitelji. Upravitelj zadruge Loznati Bruno Žic upoznao je predsjednika Milanovića s projektom sirane koja je financirana europskim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, iz kredita HBOR-a, a značajan dio i od privatnih ulagača.

Palača Moise

U nastavku boravka na otoku Cresu predsjednik Milanović je u pratnji rektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija obišao Palaču Moise, renesansnu palaču staru 500 godina koja je zahvaljujući europskim sredstvima i naporima lokalnih vlasti doživjela svoju obnovu i revitalizaciju kao primjer održive obnove povijesne baštine te postala edukacijski centar Sveučilišta u Rijeci. Nakon obilaska palače Predsjednik je rekao da je obnova palače prava stvar, ali da nažalost, za nju zna malo ljudi. “Obnovljena je relativno brzo, europskim sredstvima i sada je prekrasna. Stvara prostor i mogućnost za razvoj akademskog turizma i akademskog rada, neka vrsta malog interuniverzitetskog centra, kakav je onaj u Dubrovniku“, rekao je Predsjednik.

Palaču Moise; Foto: Ured predsjednika/Filip Glas

Obilaskom obnovljenog i proširenog zapadnog dijela luke Cres predsjednik Milanović završio je boravak na otoku Cresu.

>>>Predsjednik Milanović posjetio tvrtku Infobip: ovo je čudo

Uz Predsjednika Republike bili su pročelnik Kabineta predsjednika Republike Hrvatske Bartol Šimunić, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu dr. sc. Julije Domac.

Glasnogovornik Nikola Jelić