PolitikaPreporučeno

Predsjednik uprave Janafa primio 1.96 milijuna kuna mita, pokrenuta istraga protiv 11 osoba | USKOK

Foto: policija.gov.hr

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo dalo je u četvrtak poslijepodne odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za zastupnike Dražena Barišića (HDZ), Vinka Grgića (SDP) i Darka Puljašića (HDZ).

Riječ je o osobama povezanima s velikom akcijom USKOK-a koji je na službenim stranicama ranije izvijestio da su u tijeku “uhićenja i provođenje dokaznih radnji pretraga kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om.”

Različiti izvori navode da je u akciji uhićeno ili privedeno najmanje 10 osoba za koje USKOK sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti, uključujući trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

USKOK u prvom priopćenju nije potvrdio “uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad predsjednikom uprave jednog dioničkog društva,” ali je potvrdio da je od DORH-a zatraženo da Hrvatski sabor skine imunitet dvojici zastupnika, što je Povjerenstvo i učinilo.

Nakon donošenja odluke, predsjednik Povjerenstva Robert Jankovics je rekao kako novo otkriće navodnog sudjelovanja zastupnika u korupciji “svakako nije ugodno”.

“Želim se nadati da su sve te optužbe neutemeljene i da će se to pokazati. Međutim, iz prijedloga koji sam pročitao, to nažalost ne izgleda tako”, rekao je Jankovics nakon sjednice.

On je odbio odgovoriti na pitanje hoće li pritvaranje zastupnika utjecati na krhku saborsku većinu. “To ne bih komentirao kao predsjednik Povjerenstva koje je imalo zadaću vidjeti jesu li dobiveni zahtjevi u skladu s našim Poslovnikom i to smo i utvrdili. Jednoglasno su oporba i vlast podržali prijedlog Saboru da se ti imuniteti skinu i da se odredi istražni zatvor kako je zatraženo”, rekao je prema citatu Hine.

Uhićenje Dragana Kovačevića, navodno pogodovanje braći Petek

Prema medijskim izvješćima, “predsjednik uprave jednog dioničkog društva” kojeg USKOK nije službeno imenovao predsjednik je uprave Janafa Dragan Kovačević čiji su stan pripadnici policije i USKOK-a pretresli rano ujutro.

Uhićenje je kasnije u četvrtak potvrdio njegov odvjetnik. “Počeo je jedan dosta opsežan postupak, izvidi su tajni pa ne mogu puno govoriti. Kovačevič je formalno uhićen i stavlja mu se na teret trgovanje utjecajem,” rekao je Ivo Farčić.

Janaf je u priopćenju za javnost potvrdio izvide u svojim prostorijama uz napomenu da nastavlja s redovitim poslovanjem. “Obavještavamo kako se u Društvu na svim lokacijama poslovanja održavaju redovite poslovne aktivnosti. Za sve detalje prethodno navedenog molimo da se obratite nadležnim institucijama,” rekli su iz tvrtke.

Večernji list doznaje da je predmet istrage i tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada koja je s Janafom u posljednje tri godine sklopila 16 ugovora.

Ne navodeći izvore, list piše da je Kovačević navodno primio 1,9 milijuna kuna mita od Kreše Peteka, šefa tvrtke Elektrocentar Petek, kako bi toj tvrtki pogodovao i davao građevinske i inženjerske poslove.

Za ugovore je proveden postupak javne nabave, no Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi niti su detalji o poslovanju s tvrtkom braće Petak navedeni u Janafovom registru.

Večernji piše da su Janaf i Elektrocentar Petek zadnji ugovor sklopili u ožujku ove godine za izvođenje radova na zamjeni srednjenaponskih kabela za napajanje transformatorskih stanica PTS 4 i PTS 2 RPGE – nužno napajanje.

Elektrocentar Petek osnovan je 1993. godine, osnivači su mu Krešo i Miroslav Petek. Tvrtka je lani imale prihode od 679 milijuna kuna i 19 milijuna kuna dobiti.

Barišić i Grgić odbacuju krivnju

Dnevnik.hr javlja da među više od 10 privedenih i/ili uhićenih za sad nije HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić koji je na poziv novinara odgovorio iz automobila.

“Ne znam, stvarno ne znam, vozim se prema Zagrebu, vratit ću se u ured kasnije pa vam mogu dati izjavu,” rekao je Barišić jutros za Dnevnik.hr. “Nisam napravio ništa inkriminirajuće,” dodao je.

Barišić je krivnju odbacio i kasnije u Saboru. “Nemam nikakvih kontakata ni sa kim. Danas sam bio na svom radnom mjestu, sada sam u Saboru i spreman sam odgovoriti na pitanja svih relevantnih institucija. Nije me nitko još kontaktirao i nisam još angažirao odvjetnika. Nisam napravio nikakvo inkriminirajuće djelo. Grad Velika Gorica je svake godine imao pozitivno mišljenje revizije,” rekao je. Prema njegovim izjavama, Grad Velika Gorica je u prošlosti poslovao s tvrtkom Elektrocentar na poslovima niskogradnje.

Tvrtku Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada u četvrtak je spomenuo i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

“Spominju se određene radnje u aferi Janaf. Nova Gradiška i ja nemamo nikakve poslovne odnose s Janafom. Kovačevića znam, ali ne znam o čemu se radi. Malo sam zbunjen. Možda malo neku naknadu koju nam plaćaju, ali to je nešto mizerno,” rekao je Grgić i dodao da se Elektrocentar Petek “redovno javlja na natječaje”, ali je osvojio samo jedan tender povezan s dvorištem za reciklažu. “Dali su i ponudu za bazene, ali nisu dobili taj posao. Javne nabave uvijek su nam besprijekorne. Transparentnost našeg proračuna ocijenjena je s peticom,” inzistirao je Grgić.

Predsjednik uprave Janafa primio 1.96 milijuna kuna mita, pokrenuta istraga protiv 11 osoba: USKOK

USKOK je u večernjim satima na službenim stranicama potvrdio pokretanje istrage protiv 11 hrvatskih državljana (1960., 1969., 1976., 1961., 1968., 1978., 1963., 1984., 1970., 1986., 1946.)

Prema objavljenom, prvookrivljeni osnivač i stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva (Krešo Petek) sumnjiči se da je s drugookrivljenim predsjednikom uprave Janafa (Draganom Kovačevićem) dogovorio dodjelu poslova u zamjenu za nagradu od 1.960.000,00 kuna u gotovini.

Kovačević je podmićene poslove osigurao 11. studenoga 2019. godine.

“U cilju realizacije dogovorenog, II. okr. je najprije u Plan investicija društva JANAF uvrstio dva projekta, nakon čega je II. okr., koristeći autoritet dugogodišnjeg čelnika društva koji im je nadređen, od III. okr., direktora Sektora sigurnosti i zaštite i IV. okr., direktora Sektora transporta nafte u JANAF-u, zatražio da poduzmu sve radnje potrebne kako bi društvu I. okr. osigurali dodjelu navedenih poslova, na što su III. i IV. okr. pristali i poduzeli potrebne aktivnosti. Između ostalog su prepustili da dio natječajne dokumentacije za jedan od poslova sastavljaju I. i V. okr. na način da svojim društvima osiguraju prednost. Nakon što su sve potrebne radnje realizirane, između JANAF-a i trgovačkog društva I. okr., odnosno zajednice ponuditelja trgovačkih društava, zaključena su dva ugovora o izvođenju radova, svaki u vrijednosti od 20.000.000,00 kuna,” pišu iz USKOK-a

U rješenju se navodi i da je prvookrivljeni  od rujna 2019. do 18. rujna 2020., u Zagrebu i Novoj Gradiški, s gradonačelnikom Nove Gradiške Vinkom Grgićem dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u jednom postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja trgovačkih društava, u kojem je I. okr. stvarni voditelj jednog, a VII. okr. odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000,00 kuna.

Također se osnovano sumnja da je, od rujna 2019. do 18. rujna 2020., u Zagrebu i Velikoj Gorici, na traženje i u dogovoru s prvookrivljenim, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić poduzeo sve radnje potrebne da se društvu I. okr. u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97.365.000,00 kuna dodijeli izvođenje tih radova.

USKOK navodi da je Barišić “koristeći autoritet funkcije gradonačelnika i pozicije jedinog člana Skupštine trgovačkog društva VG Vodoopskrbe d.o.o. (Vodoopskrba) od VIII. okr., predsjednika uprave Vodoopskrbe ujedno i naručitelja navedenih radova koji je stvarno upravljao tim javnim nadmetanjem zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja mijenjanjem dokumentacije o nabavi sukladno zahtjevima I. okr. i njegove konzultantice IX. okr., te da u fazi nakon podnošenja ponude prepusti I. i IX. okr. da sami evaluiraju svoju i druge ponude koje će biti podnesene, na što je VIII. okr. pristao. U cilju realizacije dogovorenog, između ostalog je naložio X. okr., voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena Dokumentacije o javnoj nabavi, na pitanja društva od I. okr. i njegovih poslovnih partnera u ime Vodoopskrbe objavljuje one odgovore koje će joj dati IX. okr., kao i da pitanja njihovih konkurenata, radi otkrivanja tehnoloških rješenja i s njima povezan okvirni iznos njihovih ponuda, daje na uvid djelatnicima društva I. okr., što je X. okr. kontinuirano provodila. Po realizaciji svih potrebnih radnji, Vodoopskrba i društvo u kojem je IX. okr. odgovorna osoba zaključili su ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.”

USKOK Barišića tereti i za pogodovanje prvookrivljenom u još jednom tenderu povezanom sa sustavom javne rasvjete u Velikoj Gorici, što uključuje i optužbe o “fingiranom pozivnom natječaju”.

Iz ravnateljstva policije u odvojenom priopćenju javljaju da je PNUSKOK kazneno prijavio 13 osoba.

Plenković podržao nepristranu borbu protiv korupcije

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izrazio podršku DORH-u, USKOK-u i PNUSKOK-u u svim njihovim aktivnostima.

“Još jedna vrlo jasna poruka, koju smo i jučer kazali tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru – zadaća svih tijela, osobito pravosudnih – DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a i policije je da nepristrano i samostalno rade posao i da temeljito istraže i procesuiraju sve one za koje postoji sumnja da su sudjelovali u određenim koruptivnim aktivnostima,” rekao je Plenković u uvodu sjednice Vlade.

“Ta poruka borbe protiv korupcije je stalna i kontinuirana,” dodao je prema citatu Hine. “Svatko onaj za kojeg se utvrdi da je u odgovarajućem procesu kriv, za određeno djelo će i odgovarati.”

Comments (6)

  1. […] Predsjednik uprave Janafa primio 1.96 milijuna kuna mita, pokrenuta istraga prot… 17/09/2020 […]

  2. […] >>>Predsjednik uprave Janafa primio 1.96 milijuna kuna mita, pokrenuta istraga protiv 11 os… […]

  3. […] Uskok je 18. rujna izvijestio da je poduzetnik Krešo Petek, osnivač i voditelj tvrtke Elektrocentar Petek, kao prvookrivljeni u aferi Janaf osumnjičen da je drugookrivljenom Draganu Kovačeviću, predsjedniku uprave Janafa, 11. studenog 2019. godine u ugostiteljskom prostoru potonjeg predao mito u iznosu od 1.960.000,00 kuna u gotovini u zamjenu za dodjelu tendera i poslova. […]

  4. […] Uskok je 18. rujna izvijestio da je poduzetnik Krešo Petek, osnivač i voditelj tvrtke Elektrocentar Petek, kao prvookrivljeni u aferi Janaf osumnjičen da je drugookrivljenom Draganu Kovačeviću, predsjedniku uprave Janafa, 11. studenog 2019. godine predao mito u iznosu od 1.960.000,00 kuna u gotovini u zamjenu za dodjelu tendera i poslova. […]

  5. […] Uskok i DORH su 18. rujna izvijestili da je poduzetnik Krešo Petek, osnivač i voditelj tvrtke Elektrocentar Petek, kao prvookrivljeni u aferi Janaf osumnjičen da je drugookrivljenom Draganu Kovačeviću, predsjedniku uprave Janafa, 11. studenog 2019. godine predao mito u iznosu od 1.960.000,00 kuna u gotovini u zamjenu za dodjelu tendera i poslova. […]

  6. […] >>>Predsjednik uprave Janafa primio 1.96 milijuna kuna mita, pokrenuta istraga protiv 11 os… […]

Comments are closed.