PolitikaPreporučeno

Predsjedništvo HDZ-a demantiralo Capaka, odbacilo djelomično ukidanje covid potvrda

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u ponedjeljak da se za sada neće ukinuti upotreba covid potvrda demantirajući time ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka koji je najavio njihovo moguće djelomično ukidanje.

>>>Komisija uvjetovala slobodu kretanja covid potvrdama, docjepljivanjem

“Od početka smo u Hrvatskoj uveli covid potvrde ograničeno i pratimo sve što se događa, međutim u ovom trenutku ostaju mjere, uključujući i uporabu covid potvrda onako kako je”, izjavio je Božinović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Pozivanje na druge

Prethodno je Capak rekao novinarima da se razmatra mogućnost djelomičnog ukidanja covid potvrda, s obzirom da one gube na važnosti od pojave omikron varijante koronavirusa, a od početka godine Hrvatska bilježi oko 40.000 ponovljenih infekcija covidom.

>>>Od početka godine 40.000 zaraza cijepljenih | omikron u Hrvatskoj

Božinović je kazao da će se i dalje pratiti situacija kod nas, u svijetu i Europu, podsjetivši da se u nekim europskim zemljama još uvijek ne može ući u kafić, restoran ili hotel bez covid potvrde, a Njemačka je najavila ublažavanje mjera tek prije Uskrsa.

“U ovom trenutku nismo još u toj situaciji”, istaknuo je Božinović navodeći kako je incidencija u Hrvatskoj još uvijek visoka.

>>>Predsjednik: uvjetovanje života covid potvrdama ‘van razuma – sumrak pameti’ | VIDEO

“Budimo realni, oni koji idu prema većim ukidanjima imaju veću stopu procijepljenosti”, kazao je Božinović ne precizirajući kod kojeg broja novozaraženih bi se mogle ukinuti potvrde.

>>>Švedska ukinula kontrolu zaraze na granicama | omikron

Podsjetio je kako je od uvođenja covid potvrda u javne i državne službe detektirano 125 tisuća zaraženih, čime je usporeno širenje koronavirusa i osigurano funkcioniranje javnih i državnih službi, pa su time potvrde pokazale korisnost.

Pismo graničnim policajcima

Božinović je također komentirao pismu upućeno graničnim policajcima o tome kako postupati s migrantima ustvrdivši da je riječ o uputama koje vode računa o ranjivim skupinama i poštivanju zakona, smjernicama na razini policijske postaje.

>>>‘Skinite maske da možete namirisati sranje’ | prosvjed protiv covid režima u Bruxellesu

“A što se tiče snimanja i drugih aktivnosti koje po zakonu nisu dopuštene na području granice, da se o tome vodi računa”, rekao je ministar ocijenivši da tu nema ništa sporno.