Politika

Predstavnik Bošnjaka, Armin Hodžić, pobijedio ‘hakiranu’ Erminu Lekaj Prljaskaj | Izbori 2024

Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.

Prema obrađenim podacima sa 99,5 posto biračkih mjesta, Hodžić je dobio glasove 3328 birača, a Lekaj Prljaskaj 2239 birača  te će Hodžić zastupati albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Ermina Lekaj Prljaskaj, požalila se u tjednu prije izbora da su joj “blokirane”, odnosno “hakirane” sve društvene mreže što joj otežava izbornu promidžbu.

Prema obrađenim podacima s 99,53 posto biračkih mjesta, Furio Radin u još će jednom mandatu zastupati talijansku nacionalnu manjinu, dobio je 955 glasa i tijesno pobjeđuje protukandidata Corrada Dussicha koji je dobio 933 glasa.

Novi mandat za prekaljenog Radina

Furio Radin (Pula, 1950.), sociolog po zanimanju, dužnost zastupnika obnaša neprekidno od 1992. godine i s 32 godine ima najviše saborskog staža od svih drugih zastupnika u Hrvatskom saboru. Bio je jedan od zamjenika predsjednika Sabora od 2017. godine. Na početku prošlog mandata bio je najavio odlazak u mirovinu, ali se opet natjecao za to mjesto.

Novi su mandat osvojili Robert Jankovics (mađarska manjina) koji nije imao protukandidata te Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina) koji je po broju osvojenih glasova (1759) nedostižan svom protukandidatu Ivanu Komaku (132).

Novi je mandat osvojio i Veljko Kajtazi (Savez Roma “Kali Sara”), a u Sabor će ponovno ući i troje zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov, koji su osvojili bitno više glasova od svojih protukandidata.

Dragana Jeckov, Milorad Pupovac i Anja Šimpraga; Foto: Željko Draženović/HINA

Republika Hrvatska jamči pripadnicima nacionalnih manjina prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru i oni se biraju pojedinačnim izborom, i kod izbora te skupine zastupnika ne koristi se preferencijsko glasovanje.

Ukupno se bira osam zastupnika nacionalnih manjina. Pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika, a ostala 21 manjina pet zastupnika.

Grabancijaš/Hina


Povezane vijesti