PolitikaPreporučeno

Prekaljeni istraživački novinar Hersh: sjeverne tokove je sabotirao SAD

“Prošlog lipnja, (američka je) Mornarica, operirajući pod krinkom naširoko publicirane ljetne vježbe NATO-a znane kao BALTOPS 22, podmetnula eksploziv na daljinsko upravljanje koji je tri mjeseca kasnije uništio tri od četiri cjevovoda sjevernih tokova,” napisao je 8. veljače na svojem blogu legendarni istraživački novinar Seymour Hersh pozivajući se na izvor izravno upoznat s operativnim planiranjem.

>>>‘Sabotaža’ Sjevernih tokova – frka i strka – zima

Izvještaj navodi da je Bidenova odluka o sabotaži razmatrana devet mjeseci kroz osobito tajna vijećanja unutar američke zajednice za nacionalu sigurnost.

Okosnica promišljanja bila je kako izravnu dugoročnu štetu interesima, boljitku i konkurentnosti Europske unije sakriti od partnera i javnosti.

Bez znanja i nadzora zastupnika i senatora

U ilustraciji siline htijenja da sabotaža ostane tajna, Hersh piše da je ona izvedena kroz posebnu jedinicu čiji pripadnici djeluju izvan uobičajenih provjera i privola, odnosno bez znanja i nadzora američkih zastupničkih domova.

>>>CIA je Berlin ljetos upozorila na sabotažu plinovoda | Der Spiegel

“Bidenova je administracija učinila sve što je moguće kako bi izbjegla curenje (informacija) tijekom planiranja koje je započelo krajem 2021. i nastavljeno u prvim mjesecima 2022. godine,” napisao je Hersh.

Njegova je objava na društveni mrežama neposredno i naširoko prihvaćena kao potvrda “javne tajne”, budući da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u veljači 2022. godine javno deklarirao da će ruska invazija “okončati Sjeverni tok 2”, plinovod koji je trebao osnažiti isporuku ruskog plina u Europsku uniju pospješiti njemačku i paneuropsku konkurentnost.

Washington je, dakako, opovrgao sve navode.

“Ovo je potpuno netočno i totalna fikcija,” rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. Isto su naveli i glasnogovornici CIA-e i State Departmenta.

Reakcija Kremlja

Moskva je u četvrtak izrazila čuđenje što zapadnjački mediji zaziru ili okolišaju s informiranjem o navodima Hersha.

“Svijet mora saznati istinu o tome tko je izvršio ovaj čin sabotaže,” rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov. “Ovo je izrazito opasan presedan: ako je netko to napravio jednom, može to ponoviti bilo gdje u svijetu.”

>>>67% sudionika poveće Twitter ankete drži da je sabotaža plinovoda djelo Amerikanaca

Pozvao je na “otvorenu međunarodnu istragu ovog napada bez presedana na međunarodnu kritičnu infrastrukturu,” pa dodao: “Nemoguće je ostaviti ovo bez otkrivanja i kažnjavanja odgovornih”.

O izvoru

Seymour Hersh živuća je legenda istraživačkog novinarska čiji su izvještaji javnosti otkrili sijaset skandala povezanih s američkim administracijama.

On je u 1969. godini razotkrio masakr južnovijetnamskih seljaka koji su američki vojnici počinili u selu My Lai. Knjiga o događaju nagrađena je Pulitzerom.

>>>Švedski forenzičari utvrdili detonacije, ‘tešku sabotažu’ sjevernih tokova

Njegovi su izvještaji i knjiga o bivšem američkom predsjedniku Richardu Nixonu, u povijest upisani kao “Afera Watergate”, također okrunjeni brojnim nagradama.

Hersh je, među ostalim, u 1983. godini izvijestio da su Sovjeti srušili južnokorejski putnički zrakoplov, da je Izrael ovladao nuklearnim oružjem ili da su američki vojnici tijekom okupacije Iraka neljudski zlostavljali zarobljenike u zatvoru Abu Ghraib.

U 2013. je otkrio da su Turci počinili grozomorni ratni zločin nad civilima koji su pobijeni bojnim otrovom sarin. SAD i Zapad za masovno su ubojstvo optužili vladu sirijskog predsjednika Assada.

>>>SAD priprema novu rundu smrtonosne pomoći, uključujući rakete s dometom od 150 km

Posljednji je veliki prijepor, prije aktualnog, izazvao u svibnju 2015. godine izvještajem u kojem navodi da su pakistanske vlasti američkim obavještajcima omogućile ubojstvo utemeljitelja al-Kaide, Osame bin Ladena.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Prekaljeni istraživački novinar Hersh: sjeverne tokove je sabotirao SAD 10/02/2023 […]

  2. […] 706 milijardi iz prijašnje procjene Bruegela objavljene lani u studenom, ukazuje da se situacija nakon američke sabotaže sjevernih tokova i sve širih sankcija na ruske energente […]

Comments are closed.