Politika

Preminulo dvoje korisnika doma za starije u Pločama

Ilustracija: Alexey Hulsov

Od posljedica koronavirusa u dubrovačkoj bolnici preminuli su 83-godišnjak i 93-godišnjakinja, oboje korisnici Doma za starije osobe u Pločama, što čini ukupno šest smrtnih slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Uz već poznata tri slučaja novozaraženih u Metkoviću – dvije djelatnice Doma za odrasle te još jedne osobe – u protekla 24 sata zabilježen je i jedan slučaj zaraze medicinske sestre u Opuzenu pa je sada ukupno 110 zaraženih.

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/19. travanj*

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je kako su djelatnice Doma u Metkoviću zadnji put na poslu bile 3. odnosno 5. travnja i posljednjih dana nisu bile u kontaktu s korisnicima Doma, a testirale su se pred rad u smjeni.

„I medicinska sestra iz Opuzena testirana je pri kraju isteka mjere samoizolacije, dakle nije radila posljednjih četrnaest dana. Tijekom dana trebali bismo dobiti rezultate testiranja djelatnika i korisnika Doma za odrasle u Metkoviću te Centra za rehabilitaciju Josipovac“, rekao je dr. Lakić.

“I medicinska sestra iz Opuzena testirana je pri kraju isteka mjere samoizolacije, dakle nije radila posljednjih četrnaest dana,”

Mato Lakić

Od početka testiranja na analizu je poslano 1306 uzoraka, a još se čekaju rezultati za 107 uzoraka, ponajviše iz domova u Metkoviću i Josipovcu.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na Covid-19, od kojih 19 na Odjelu za infektologiju, jedan na Odjelu za intenzivno liječenje, a još njih osam u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. Pacijent u Regionalnom respiratornom centru Križine pri KBC-u Split i dalje je u nepromijenjenom općem stanju na respiratoru i intubiran.

Ozdravile su dvije osobe, od kojih jedan liječnik dubrovačke bolnice, pa je sad ukupno 15 ozdravljenih.

Nema novih slučajeva kršenja samoizolacije te ih je ukupno 19, a pod mjerom samoizolacije je 513 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije. Karantena u dubrovačkom studentskom domu je i dalje prazna.

>>>Istra: samoizolacija i karantena za širi broj ljudi nakon potvrde virusa u tijelu poginulog radnika

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji još uvijek se primjenjuju e-propusnice, ali je Županijski stožer predložio jedinicama lokalne samouprave podjelu županije na tri zone: šire područje Dubrovnika, dolinu Neretve te Pelješac s otocima. Općine i gradovi bi se o prijedlogu trebali izjasniti do kraja dana, a odluku bi stožer trebao donijeti u ponedjeljak.