PolitikaPreporučeno

‘Preradikalni’ Sanders za dlaku dobio predizbore u New Hampshireu

Bernie Sanders/YouTube

Senator Bernie Sanders u utorak je za dlaku dobio predizbore u New Hampshireu učvršćujući status lidera u čoporu u kojem američka ljevica traži protukandidata aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu. Dosadašnji glavni favorit, bivši američki potpredsjednik Joe Biden, završio je peti.

Nakon 91% prebrojanih glasova Sanders je u New Hampshireu osvojio 26%, Buttigieg 25%, Klobuchar 20%, Warren 9% a Biden 8% podrške.

Na drugom mjestu je Pete Buttigieg, prvi otvoreno gay kandidat u natjecanju za Bijelu kuću i bivši gradonačelnika South Benda u Indiani koji je glasove lijevog centra podijelio s iznenađujuće snažno podržanom senatoricom Amy Klobuchar.

>>>Buttigieg i Sanders predvode u Iowi: prvi rezultati

Četvrtu poziciju je osvojila donedavna favoritkinja, progresivna senatorica Elizabeth Warren čiji su izgledi da osvoji predizbore sve manji i manji.

Preradikalan za pobjedu?

Sanders je u New Hampshireu izašao kao pobjednik u kontekstu naizgled koordiniranog napada rivala koji tvrde da su njegova ljevičarsko-liberalna gledišta suviše radikalna za osvajanje političkog mainstreama. Senator je nakon pobjede rekao da ona označava “početak kraja za Donalda Trumpa”.

Druga runda predizbora Demokratima nije dala odgovor na pitanje treba li na Trumpa poslati umjerene kandidate poput Buttigiega, Klobuchar ili Bidena ili njihove progresivne kolege Sandersa i Warren.

U “zagrijavanju” ne sudjeluje niti bivši gradonačelnik New Yorka, milijarder Michael Bloomberg, čija kandidatura dolazi sa silovitim novcem i promidžbom. On je odlučio propustiti predizbore u prve četiri države i kampanju fokusira na puno veće, delegatima izdašnije države, kakva je Kalifornija koja će 3. ožujka glasati na takozvani “Superutorak”.

>>>Milijarder Bloomberg: ja ću potrošiti sav svoj novac da se riješim Trumpa

Bloomberg je odlukom da se uključi u utrku izazvao nervozu i bojazan protukandidata da će “kupiti izbore”.

Grabancijaš/Reuters