PolitikaPreporučeno

Preustrojavanja sugeriraju veliku bitku na Dnjepru | rat u Ukrajini

Ruska artiljerija; Foto: WarLeaks - Military Blog/YouTube

Britanski obavještajci u subotu procjenjuju da ruska invazija na Ukrajinu ulazi u novo poglavlje čija je okosnica oko 350 kilometara dugačka jugozapadna bojišnica koja se proteže od Zaporožja do Hersona i prati prirodni put rijeke Dnjepar.

>>>Na istočnoj bojišnici ‘pakao, opasan trenutak’ | rat u Ukrajini

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva drži da je gomilanje ruskih snaga na jugu Ukrajine gotovo sigurno, iako je nejasno je li riječ o pripremama za najavljeni kolosalni protunapad Kijeva ili novu ofenzivu koja će izolirati i stvoriti uvjete za opsadu ukrajinskog lučkog grada Odese.

Linija bojišnice duž rijeku Dnjepar; Foto: Google Maps

Različiti izvori bilježe ili potvrđuju veliko preslagivanje i premještanje ruskih vojnih snaga; kamiona, tenkova, artiljerije i drugog oružja iz regije Donbas gdje su smješteni Luhansk i Donjeck, dvije oblasti čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije rata, prema jugozapadu.

Rusija je u posljednjim danima osigurala ključna uporišta u Donbasu, uključujući strateški značajan ugljenokop. Njezine su snage u regiji trenutačno fokusirane na Krivij Rih, rodni grad predsjednika Volodimira Zelenskog.

>>>Rusija kreće na rodni grad Zelenskog | kronologija rata u Ukrajini

Zapadnjački obavještajci također bilježe formiranje bojnih taktičkih skupina na poluotoku Krimu od Rusije anektiranom u 2014. godini. Izgledno je da će formacije, sačinjene od 800 do 1,000 vojnika, krenuti prema Hersonu.

>>>Medvjedev upozorio na nestanak Ukrajine, objavio novu kartu zapadne Rusije

Ukrajina je u posljednjim tjednima fokusirana na remećenje ruske vojne logistike i opskrbe udarima na mostove, skladišta municije i željezničke veze kakva je strateški značajna pruga koja Herson povezuje s Krimom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

Comment here