PolitikaPreporučeno

Priča o otkupu INA-e ‘bajka za djecu, predizborni trik HDZ-a’: Fokus/Pametno

Davor Huić, Marijana Sumpor, Marijana Puljak, Davor Nađi; Foto: Pametno

Idući tjedan očekujemo studiju investicijske banke Lazard, koja bi trebala dati i cijenu otkupa dionica INA-e od mađarskog MOL-a. Zato je krajnji trenutak da javnost shvati kako se radi samo o još jednom predizbornom triku HDZ-a, koji pod krinkom nacionalnih interesa, građanima Hrvatske opet nudi lažna obećanja.

“Jasno je da smo već sada u najvećoj krizi u povijesti Hrvatske i da je pitanje kako ćemo iz nje isplivati. U ovom trenutku je priča o otkupu INA-e još jedna bajka za malu djecu, u režiji vladajuće stranke. Da su zaista vjerovali u otkup INA-e, a to je premijer Plenković obećavao još u 2016. godini, onda bi se ozbiljnije prihvatili te analize. Međutim, svakome iole ozbiljnom u ovoj zemlji je jasno da novca za to nema, da bismo za takav otkup trebali zadužiti i praunuke naše djece i da je takav potez samo igranje na osjećaje hrvatskih građana, u kojima im o nacionalnim interesima pričaju upravo oni koji su te nacionalne interese odavno izdali. Stoga im poručujemo da je najbolje rješenje da se oni ostave tog rješavanja, a pogotovo mazanja očiju biračima,” istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Uz to, ova je Vlada pokazala da s INA-om ne misli ništa ozbiljno jer inače ne bi pristala slati naftu u Mađarsku.

>>>Ministar Ćorić optužio novinara Krešića da se ‘rubno bavi naftnim biznisom’

“Važno je pitanje – kako mi vidimo svoju budućnost? Jesu li to bušotine po Jadranu, rabljeni automobili na dizel, više plastike koja je glavni proizvod naftne industrije i općenito potpuna ovisnost o nafti? Mi se ne možemo zamisliti u takvom scenariju. Otkup Ine je korak unatrag i Hrvatska umjesto toga treba odlučiti o prelasku i potpunom oslanjanju na nove izvore energije u budućnosti, što nam je ujedno i jedini način da ne postanemo nečiji naftni interesni poligon. Energija se u današnje vrijeme proizvodi iz energije sunca, vjetra, vodotoka, biomase ili iz topline zemlje i mora i to tu trebamo gledati svoju slobodu i suverenitet,” rekao je Davor Nađi, predsjednik stranke FOKUS i naglasio kako je ideja prodaje HEP-a suluda jer struja u današnje vrijeme pokreće gospodarstvo više nego nafta.

“Vidljivo je da INA ne napreduje pod mađarskim upravljanjem i da RH, kao najveći dioničar, ostvaruje male koristi iz vlasništva. 2002. godine INA je bila otprilike 2 puta veća od slovenskog Petrola i upola manja od mađarskog MOL-a. Petrol je 2018. godine postao otprilike dvostruko, a MOL peterostruko veći od INA-e,”

Marijana Sumpor

Među rijetkima koji su od početka kritizirali ideju otkupa, uz Pametno, bila je i udruga poreznih obveznika Lipa, s predsjednikom Davorom Huićem, sada nezavisnim kandidatom u koaliciji stranaka Pametno, Fokus i Nezavisna lista Zagreb.

“Da bi nešto kupili, druga strana to, prije svega, treba željeti prodati. Za očekivati je da bilo kakvu cijenu koju pokaže studija Lazarda, MOL poveća za još 30, 50 posto, možda i više. Svatko normalan u današnjim uvjetima se pita otkud nam taj novac. Tko kaže da Sisak zauvijek mora biti sinonim za tešku i propalu industriju,” kazao je Huić i naglasio kako postoji nekoliko mogućnosti koje bi se trebale ispitati, poput, primjerice, pretvaranje u udio Republike Hrvatske u vlasništvu MOL-a, što se već spominjalo.

>>>Plenković i Szijjártó razgovarali o realizaciji LNG projekta, ‘teretu’ Ine i MOL-a

“Vidljivo je da INA ne napreduje pod mađarskim upravljanjem i da RH, kao najveći dioničar, ostvaruje male koristi iz vlasništva. 2002. godine INA je bila otprilike 2 puta veća od slovenskog Petrola i upola manja od mađarskog MOL-a. Petrol je 2018. godine postao otprilike dvostruko, a MOL peterostruko veći od INA-e,” istaknula je Marijana Sumpor, predsjednica Nezavisne liste Zagreb te naglasila da sam povratak kontrolnog paketa dionica INA-e nema smisla, ali kada bi se postavila kompetentna Uprava, tada bi ona ostvarivala profite i ne bi nam bilo u interesu da se riješimo profitabilne kompanije. Na temelju iskustva, po povratu u hrvatske ruke ubrzo bi bilo potrebno sanirati gubitke. “Mišljenja smo da ne bi bilo dobro prodati MOL-u dionice u vlasništvu RH, jer bi to bio značajniji gubitak energetske samostalnosti. Opravdanost održavanja većih rafinerijskih kapaciteta moguća je samo ukoliko se poveća izvoz naftnih derivata iz Hrvatske,” zaključila je Sumpor.

Pametno

Comments (1)

  1. […] >>>Priča o otkupu INA-e ‘bajka za djecu, predizborni trik HDZ-a’: Fokus/Pametno […]

Comments are closed.