PolitikaPreporučeno

Prigožin: Danas, u podne, Bahmut je potpuno zauzet | 20. svibanj 2023.

Jevgenij Prigožin proglašava osvajanje Bahmuta, 20. svibanj 2023.; Foto: Intel Republic/Twitter

Ruska privatna vojska Wagner u subotu je ustvrdila da je konačno osvojila istočni ukrajinski grad Bahmut u bitki koja će se pamtiti kao jedna od najkrvavijih i najdugotrajnijih u povijesti urbanog ratovanja.

Kijev je istovremeno ostao postojan u svojim tvrdnjama da se branitelji još drže iako je situacija “kritična”.

>>>Branitelji Bahmuta gube ‘troznamenkasti broj vojnika dnevno’ | BND

Ukoliko se navodi Wagnera potvrde, Rusija je ostvarila prvu, potencijalno ključnu pobjedu u posljednjih 10 mjeseci rata.

Grabancijaš, koji u izvještavanju koristi i u Europi zabranjene i cenzurirane ruske izvore, u posljednjim je danima ukazivao na “crescendo Wagnera” te rastuću disonancu u agencijskim izvještajima, ruskim i ukrajinskim službenim navodima.

Primjerice, TASS je danas, 20. svibnja izvijestio o brojnim uspjesima ruske vojske u kojima je ukupno ubijeno više od 500 ukrajinski vojnika.

Prekretnica u bitki za Donbas

Zapadnjački mediji neposredno nakon objave utemeljitelja Wagnera, Jevgenija Prigožina, naizgled svesrdno umanjuju značaj ruske pobjede, no pažljiviji motritelji sukoba znaju da ona otvara nove scenarije i da je upravo pukla najsnažnija i zadnja velika brana na ruskom putu osvajanja regije Donbas u kojoj su smještene oblasti Donjeck i Luhansk čiju je neovisnost prije pripajanja Rusiji prepoznao Vladimir Putin.

“Danas, u podne, Bahmut je potpuno zauzet,” rekao je Prigožin u videozapisu, dok su njegovi legionari u pozadini razvili wagnerove zastave.

“Potpuno smo zauzeli čitav grad, od kuće do kuće.”

Glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Čerevatji za Reuters je opovrgao navode: “To nije istina. Naše se jedinice bore u Bahmutu.”

>>>Strategija ‘spaljene zemlje’ u Bahmutu | VIDEO

Zamjenica ukrajinskog ministra obrana Hanna Maljar na Telegramu je situaciju za branitelje karakterizirala “kritičnom”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Prigožin: Danas, u podne, Bahmut je potpuno zauzet | 20. svibanj 2023. 20/05/2023 […]

  2. […] Prigožin: Danas, u podne, Bahmut je potpuno zauzet | 20. svibanj 2023. 20/05/2023 […]

  3. […] Ruska vojska u utorak je uništila ukrajinske partizane čija je, kako se pokazalo samoubilačka misija unutar ruskog teritorija u oblasti Belgorod poslužila za više nego manje očitu diverziju od pada grada Bahmuta. […]

Comment here