PolitikaPreporučeno

Prigožin: nevjerojatno teške borbe u četvrti ‘Avion’ | Bitka za Bahmut

Jevgenij Prigožin sa svojim plaćenicima u rudniku soli u predgrađu Soledara; Foto: @RWApodcast/RIA/Twitter

Jevegnij Prigožin, utemeljitelj ruske plaćeničke skupine Wagner, u petak je rekao kako totalno osvajanje Bahmuta nije izgledno u sljedeća dva dana.

“Bahmut još nije zauzet,” izjavio je u audiozapisu podijeljenom na platformi za razmjenu poruka Telegram. “Nije izgledno da ćemo ga uzeti sutra ili prekosutra,” dodao je.

>>>Ogromna eksplozija u Hmeljnickom | premijera Storm Shadowa | ruski specijalci kod Bahmuta

Poduzetnik je naveo da su u tijeku izrazito jarosne i krvave bitke u gradskoj četvrti s nom de guerre “Avion”.

“Postoji četvrt znana kao ‘Avion’ – to je kao neprobojna utvrda napravljena od višekatnica u jugozapadnom dijelu Bahmuta gdje se odvijaju nevjerojatno teške borbe.”

Naracije i tumačenja

Među proukrajinskim i proruskim izvorima, obavještajcima i analitičarima postoji raritetni konsenzus da Wagner kontrolira više do 90% grada. Izjava Prigožina sugerira da bi on, u izostanku dugoočekivane ukrajinske protuofenzive, mogao biti osvojen idućeg tjedna.

Brojni zapadnjački mediji prošlog su tjedna izvijestili o proboju ukrajinske nacističke bojne Azov na jednom od bokova grada, sugerirajući promjenu dinamike, no u Europi zabranjeni ruski izvori istovremeno oslikavaju ponešto drugačiju sliku i navode da su na bedrima Bahmuta razmještene specijalne jedinice ruske vojske.

Činjenice su, izgledno, negdje u sredini.

Bitka za Bahmut slovi kao jedna od najkrvavijih u povijesti urbanog ratovanja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here