PolitikaPreporučeno

Prigožin objavio zapis zarobljenih mladića, pozvao Zelenskog da spasi živote i evakuira Bahmut

Foto: Kanal13/YouTube

Ruski vojnici i plaćenici u petak su nastavili sa stezanjem obruča oko ruina grada Bahmuta iz kojeg se povlače ukrajinski branitelji.

Jevgenij Prigožin, vlasnik ruske plaćeničke tvrtke Wagner, u novom je videozapisu snimljenom na vrhu zgrade čija je lokacija neizvjesna ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozvao da naredi evakuaciju Bahmuta i spasi živote svojih vojnika.

>>>‘Kritična situacija’, svirka Wagnera – promišljanja o povlačenju, kapitulaciji Bahmuta | VIDEO

“Jedinice privatne vojne tvrtke Wagner praktički su opkolile Bahmut. Ostala je samo jedna ruta (izlaska),” rekao je odjeven u borbenu uniformu. “Kliješta se zatvaraju”.

Videozapis potom prikazuje tri zarobljena Ukrajinca – vremešnog muškarca i dva mladića – na čijim se licima zrcali strah dok, izgledno prema naputku i uz izrazit stres, apeliraju da im se dopusti odlazak kući.

Reuters javlja da su njegovi novinari i reporteri zabilježili pomicanje linija obrane zapadno od grada gdje Ukrajinci iskapaju rovove i utvrđuje nove položaje.

Prekretnica bitke za Donbas

Sve izvjesnije osvajanje Bahmuta za Rusiju predstavlja prvi značajan vojni uspjeh nakon ukrajinske protuofenzive tijekom koje je u prvim danima rujna vraćena kontrola nad velikim pojasom teritorija u Donbasu, regije u kojoj su smještene oblasti Donjeck i Luhansk čije je osvajanje imperativ za Moskvu.

Zapadnjački dužnosnici postojano umanjuju strateški značaj grada koji je ususret ratu udomljavao oko 70.000 ljudi, dok ruski stratezi i sokolovi drže kako je on ključan za ostvarenje ciljeva.

Bitka za Bahmut već slovi kao jedna od najmučnijih i najkrvavijih u povijesti ratovanja.

>>>Prosječni životni vijek (prisilno) mobiliziranih Ukrajinaca u Bahmutu ‘četiri sata’

Volodimir Nazarenko, zamjenik zapovjednika ukrajinske Nacionalne garde, u petak je za ukrajinski NV Radio rekao da je situacija “kritična” – borbe se vode “24 sata dnevno”.

“Oni ne mare za svoje gubitke u nastojanju da napadom uzmu grad. Zadaća naših snaga u Bahmutu je nanijeti što je više moguće gubitaka neprijatelju. Svaki metar ukrajinske zemlje neprijatelja košta stotine života,” rekao je. “Trebamo što je više streljiva moguće. Ovdje ima puno više Rusa koje moramo uništiti nego municije.”

>>>Prigožin objavio fotografiju mrtvih plaćenika, eskalirao prijepor s ruskim vojnim vodstvom

Zapovjednik ukrajinske jedinice za napade dronovima Robert Brovdi čiji je nom de guerre “Mađar” na društvenim je mrežama objavio da je nakon 110 dana dobio naredbu za neposredno povlačenje iz grada.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

 1. Great post however , I wwas wonhdering if yyou could write a litte morde oon this topic?
  I’d bee very thakful if yoou could elaboreate a ljttle bitt further.
  Thank you!

 2. My brother suggested I mmay lime this blog. He userd tto bbe totaally right.
  This put uup truly made mmy day. Yoou cann’t imagine simply hoow much
  tkme I had spent for this information! Thank you!

 3. […] >>>Prigožin objavio zapis zarobljenih mladića, pozvao Zelenskog da spasi živote i evakui… […]

 4. […] >>>Prigožin objavio zapis zarobljenih mladića, pozvao Zelenskog da spasi živote i evakui… […]

Comment here