PolitikaPreporučeno

Prigožin traži streljivo, upozorava na propast ruske ofenzive

Vlasnik plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin; Foto: Wagner/Telegram

Vlasnik plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, kroz vikend je još jednom negodovao zbog nestašice streljiva koja ugrožava pozicije i uzima živote njegovih boraca tijekom kulminacije bitke za Bahmut.

Prigožin municiju traži od početka veljače otkad sve oštrije i otvorenije kritizira rusku logistiku i vojno zapovjedništvo, uključujući ministra obrane Sergeja Šojgu kojeg je nazvao “izdajnikom”.

>>>Ograničeno strateško povlačenje, ‘pakao u Bahmutu’

On je u subotu rekao da su njegovi zaposlenici zabrinuti da će Kremlju poslužiti kao “žrtvena janjad” u slučaju da Rusija izgubi rat.

“Ako se Wagner sada povuče iz Bahmuta, čitava će bojišnica kolabirati. Situacija neće biti slatka za sve vojne formacije koje štite ruske interese,” upozorio je u četverominutnoj video objavi.

“Danas, Wagner PMC je cement. S jedne strane mi na sebe privlačimo čitavu ukrajinsku vojsku, uništavamo ju i ne dozvoljavamo koncentraciju na drugim dijelovima bojišnice. S druge strane mi napredujemo i drugi se nekako moraju pomaknuti s nama kako bi zadržali svoju reputaciju. Plus, dakako, oni uče da to mogu učiniti jer je izrazito značajno razbiti stereotip: možemo li ili ne možemo? Da, možemo, što znači da vi momci možete. Stoga krenite.”

Jevgenij Prigožin

Prigožin je prije podijelio uznemirujuću fotografiju s mrtvim tijelima desetaka plaćenika uz poruku da su poginuli zbog nedostatka streljiva.

O poljuljanom ruskom moralu svjedoče i druga recentna izvješća s bojišnice, uključujući javni apel mobiliziranih Rusa koji tvrde da je njihov juriš na grad Avdivka “klaonica”.

>>>Prigožin objavio zapis zarobljenih mladića, pozvao Zelenskog da spasi živote i evakuira Bahmut

Ukrajinski obavještajci tvrde da je neposluh zahvatio i više časnike ruske 155. brigade koja odbija nove ofenzive na utvrdu Vuledar citirajući nekompetentnost na vrhu zapovjednog lanca.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Prigožin, u posljednjim tjednima postojano i sve snažnije kritizira rusko vojno vodstvo koje optužuje za uskratu nasušnog streljiva i kompromitaciju […]

Comment here