Biznis i ekonomija

Prihodi Rusije od nafte i plina u siječnju propali za 38% | IEA

Tanker; Ilustracija: Dimitris Vetsikas

Prihodi Rusije od nafte i plina u siječnju su propali za 38% sugerirajući da rastuće i sve sveobuhvatnije zapadnjačke sankcije imaju učinak, rekli su u srijedu iz Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Prema podacima agencije, izvoz ruske nafte i plina u siječnju je pao za 18.5 milijardi dolara, ili 38%, u poredbi s istim mjesecom 2022. kada je prihod bio 30 milijardi dolara.

>>>Rusija s ožujkom reže output nafte za pola milijuna barela dnevno

“Naše je očekivanje da će ovaj pad prihoda od nafte i plina biti oštriji u dolazećim mjesecima. I još strmiji u srednjem roku, kao rezultat nedostatka pristupa tehnologiji i investicijama,” rekao je za Reuters izvršni direktor IEA, Fatih Birol.

Rusija je lani ostvarila rekordne prihode od nafte i plina, no sada traži alternativu za izgubljenu ili zabranjenu potražnju.

>>>Europske žrtve i sankcije rezultirale rekordnim profitom, izvanrednom dividendom Gazproma

Prema podacima Kplera, na tržištu postoji tek nekolicina kupaca ruske sirovine, zbog čega se na moru nalazi gotovo dva milijuna barela ruskog dizela koji čekaju klijente.

>>>Sečin citirao Propovjednika: Europa više ne određuje cijenu uralske nafte

Putin je posljednje ograničavanje cijena ruskih sirovina nazvao “glupim”, ali je potez samo u zadnjem tjednu 2022. godine Moskvi nanio gubitak od 15 milijuna dolara.

Ruska središnja banka potom je rekla da su embargo i kontrola cijena rezultirali “gospodarskim šokom”.

>>>Par neugodnih detalja o europskom embargu na dizel, rusku naftu

Unatoč izjavama IEA, procjene utjecaja sankcija na rusko gospodarstvo osciliraju. Jedno je recentno istraživanje sugeriralo da Rusija većinu svojih sirovina i derivata može prodati po cijenama većim od zapadnjačkih granica i da je potražnja izvan EU-a ostala snažna zahvaljujući “floti tankera u sjeni” čija je zadaća zaobići sankcije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima