PolitikaPreporučeno

Prijateljski zagrljaj Modija i Putina, zabrinutost Washingtona | VIDEO

Odnosi Indije i Rusije temeljeni su na “međusobnom povjerenju i međusobnom štovanju”, rekao je u utorak premijer Narendra Modi prilikom posjeta Moskvi koji koincidira sa summitom Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Washingtonu čiji je fokus rat u Ukrajini.

“Svaki Indijac drži da je Rusija prijatelj Indije u dobrim i lošim vremenima,” rekao je Modi u obraćanju dijaspori.

“Privrženost naših odnosa bila je na kušnji više puta i svaki put se pokazala vrlo snažnom,” dodao je.

Rusija već desetljećima slovi kao najveći dobavljač oružja za Indiju, New Delhi i Moskva bliske odnose uživaju od sovjetskih vremena.

Zapad, a osobito Sjedinjene Američke Države traže načine za snaženje veza s Indijom koju vide kao potencijalnu protutežu rastućem regionalnom utjecaju Kine.

Američko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je izrazilo zabrinutost zbog rusko-indijskih odnosa i nevoljkosti Indije da izravno osudi invaziju na Ukrajinu.

Nezadovoljstvo Washingtona izazivaju i gospodarski odnosi dviju zemalja. Indija je nakon početka rata kupnju ruske sirove nafte povećala na rekordne razine i slovi kao jedan od glavnih hubova za preprodaju rafiniranih derivata Europskoj uniji.

Putin je Modija dočekao u poslijepodnevnim satima ponedjeljka uz prijateljski zagrljaj. Lideri su se međusobno pozdravili s “dragošću i štovanjem”.

Indijski premijer Narendra Modi i ruski predsjednik Vladimir Putin; Foto: Kremlj

Grabancijaš/agencije


Povezane vijesti

Comment here