Biznis i ekonomijaPreporučeno

Prijave za kredite za likvidnost i radni kapital, odgoda plaćanja i reprogram kredita: portal MJERE

Financijska agencija (Fina) pozvala je u utorak sve gospodarske subjekte u Hrvatskoj čije je poslovanje ugroženo pandemijom bolesti Covid-19 da se inicijalno prijave za Vladine mjere za očuvanje razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti putem jedinstvenog online portala MJERE, koji je Fina uspostavila u tu svrhu.

Mjere Vlade dostupne putem tog portala odnose se na kredite za likvidnost i radni kapital, odgodu plaćanja i reprograme kredita. Za te mjere na portalu MJERE mogu se registrirati trgovačka društva, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva čije poslovne aktivnosti su u okolnostima epidemije ugrožene ili u potpunosti onemogućene, ističu iz Fine.

Institucije kojima će inicijalni zahtjevi podnositelja prijave na tom portalu biti proslijeđene su sve banke koje imaju odobrenje za rad u Hrvatskoj, HBOR, HAMAG-BICRO.

>>>Horvat predstavio prvih 10 mjera za pomoć gospodarstvu: lista

Uz njih, u aktivnostima uspostave ovog jedinstvenog online portala sudjeluju i predstavnici Ministarstva financija i Hrvatska narodna banka te Fina, s obzirom da se uspostavom tog portala omogućuje izvršavanje njihovih obveza praćenja i izvještavanja o realizaciji mjera očuvanja razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti, prema postojećim mandatima tih institucija, navode iz Fine.

Napominju i da prijava kroz MJERE portal ne podrazumijeva automatsko odobrenje kredita podnositeljima inicijalnog zahtjeva. Kako pojašnjavaju, sustav centralizirano prikuplja prijave i nakon provjere unesenih podataka šalje podatke iz prijave bankama, a svaka banka po primitku i obradi podataka iz prijave, povratno kontaktira prijavitelja mjere i izravno preuzima daljnji proces odobrenja kredita sukladno svojim kriterijima.

>>>Sažetak danas potvrđenih, 30 milijardi kuna vrijednih mjera za pomoć gospodarstvu: COVID-19

Registracija i prijava podnositelja inicijalnog zahtjeva na portal MJERE omogućena je putem poveznice: https://gospodarskemjere.fina.hr.

Za mogućnost podnošenje prijave podnositelji zahtjeva se trebaju prethodno registrirati na portal MJERE, pri čemu moraju upisati nekoliko osnovnih podataka, nakon čije provjere na adresu e-pošte dobiva link za aktivaciju lozinke.

Prilikom pripreme registracijskih podataka podnositelj na portalu daje suglasnost za obradu osobnih i ostalih podataka u svrhu obrade njegove prijave, napominju iz Fine.

Nakon što se uspješno registrirao, korisnik se može prijaviti u sustav te početi unositi podatke za gospodarski subjekt za koji želi ostvariti podnijeti inicijalni zahtjev za korištenje jedne od mjera, dodaju.

>>>Paket mjera za pomoć turizmu – odgode plaćanja i potpore za likvidnost: COVID-19

Podnositelj prilikom podnošenja inicijalnog zahtjeva putem MJERE portala daje izjavu kojom jamči za istinitost i točnost podataka nakon čega će se njegova prijava za mjeru određenom gospodarskom subjektu i pripadajući set prijavljenih podataka automatski dostaviti odabranoj banci. Nakon obrađene prijave inicijalnog zahtjeva, podnositelji nastavljaju komunikaciju vezanu uz samu realizaciju zahtjeva s odabranom bankom.

Od danas je na portalu MJERE dostupna opcija prijave za mjeru kredita likvidnost i radni kapital; registracija u sustav, unos podataka za gospodarski subjekt koji je predmet prijave, odabir kreditne institucije u kojoj želi da se razmotri njegova prijava te obvezne izjave: Izjava o procijenjenom smanjenju prihoda u 2020. u odnosu na 2019., Izjava o padu prihoda u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. i procijenjen iznos potrebnih kreditnih sredstava.

>>>Pad prihoda od najmanje 20 posto uvjet za odgodu plaćanja poreznih davanja

U idućih nekoliko dana putem tog portala bit će omogućen unos i drugih potrebnih podataka nužnih bankama za evaluaciju zahtjeva za sve tri mjere.

Podršku korisnicima u postupku registracije i tijekom rada u sustavu pružat će Fina i ta pitanja se zaprimaju na mail adresi: mjere.podrška@fina.hr, navode iz Fine.