PolitikaPreporučeno

Prijeteće režanje ususret nedjeljnom prosvjedu u Hong Kongu

Građani Hong Konga pripremaju još jedan nedjeljni prosvjed prkoseći sve izravnijim upozorenjima o vojnoj ili policijskoj intervenciji Kine.

“Mi imamo dovoljno rješenja i dovoljno moći unutar granica Temeljnog zakona da nemire brzo umirimo.”

Liu Xiaoming

U znak spremnosti, stotine pripadnika Kineske oklopne policije (PAP) u četvrtak je izvodilo vježbe i demonstriralo moć ispred sportskog stadiona u gradu Shenzhenu na granici s Hong Kongom. Američki predsjednik Donald Trump je nakon predstave rekao da ne želi vidjeti nasilno zaustavljanje prosvjeda i ponovio poziv Kini da “humano riješi problem”.

Hong Kong je nakon deset tjedana prosvjeda i sukoba između policije i građana u krizi kakvu nije iskusio otkad su ga britanske vlasti vratile kineskoj upravi u 1997. godini. Previranja ujedno predstavljaju i najveći izazov za kineskog predsjednika Xija u njegovoj sedmogodišnjoj vladavini.

Najava nedjeljnog prosvjeda, direktno upozorenje iz Londona  

Hongkonška Fronta za građanska ljudska prava, koja je organizirala marš milijuna u lipnju, novi prosvjed najavljuje za nedjelju. Istovremeno, kineski veleposlanik u Londonu upozorava da Peking može posegnuti za snagama sigurnosti kako bi “spriječio daljnje propadanje situacije”.

>>>Kineski državni mediji: prosvjednici u Hong Kongu ‘traže samouništenje’

“Centralna vlada neće sjediti na svojim rukama i gledati,” izjavio je ambasador Liu Xiaoming. “Mi imamo dovoljno rješenja i dovoljno moći unutar granica Temeljnog zakona da nemire brzo umirimo.”

Xiaoming je rekao da mini-ustav Hong Konga gradskim vlastima dozvoljava da zatraže pomoć kineskog garnizona u suzbijanju nereda i ponovio da Partija pažljivo traži “znakove terorizma”.

“Centralna vlada Kine nikad neće dopustiti da nekolicina nasilnih prijestupnika odvuče Hong Kong niz opasan put, u opasan ponor,” rekao je.

Reuters javlja da je direktno upozorenje o intervenciji u petak objavljeno i u partijskom tabloidu Global Times. “Ako Hong Kong ne može uspostaviti vladavinu zakona a nemiri se pojačaju, imperativ je da centralna vlada poduzme direktnu akciju prema Temeljnom zakonu,” piše GT uz ocjenu da je razmještanje PAP-a “jasno upozorenje”.

Ključne bilješke:

  • Usprkos razmještanju u Shenzhenu, nekolicina iskusnih zapadnih i azijskih diplomata vjeruje da Kina ima malo apetita za razmještanje snaga na hongkonškim ulicama. Američki dužnosnici procjenjuju da je cilj PAP-a zastrašivanje prosvjednika.
  • Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država u srijedu je upozorilo da “kontinuirano erodiranje autonomije Hong Konga” predstavlja rizik za preferencijalni status koji regija uživa prema američkom zakonu. Vodeći članovi Kongresa kažu da su na primjenu kineske sile spremni odgovoriti sankcijama.
  • Tvrtka za istraživanje tržišta Capital Economics procjenjuje da bi prosvjedi Hong Kong mogli gurnuti u recesiju ili “u još gori ishod ako daljnja eskalacija rezultira bijegom kapitala” što bi snažno potreslo jedno od najskupljih tržišta nekretnina svijeta.
  • Kriza u Hong Kongu počinje utjecati i na Makao, drugi kineski grad koji uživa specijalni status, posebnu upravu i nosi titulu najvećeg kockarskog huba na svijetu.