PolitikaPreporučeno

Pritisak Rusije, 10 milijuna ljudi bez električne energije | rat u Ukrajini

Volodimir Zelenskij; Foto: European Council

Ukrajinska je vojska u četvrtak navečer rezimirala postojano rusko raketiranje i granatiranje njezinih položaja i energetske infrastrukture u nekolicini oblasti i gradova, uključujući Kijev, Dnjipro i Odesu.

Izvješća sugeriraju teške i krvave bitke u Donjecku, gdje osnažene ruske snage traže novu dominaciju.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Ukrajina tvrdi da je u posljednja 24 sata uspješno presrela dvije krstareće rakete, pet projektila lansiranih iz zraka i pet iranskih bespilotnih letjelica-bombi Shahed-136.

Rusija je prema sudu Kijeva ovog tjedna povela najsnažniju kampanju uništenja civilne infrastrukture od 24. veljače i početka invazije.

>>>Blackout u Kijevu

Predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak je u redovitom večernjem obraćanju naciji rekao da je bez električne energije oko 10 milijuna ljudi.

Agencija Ujedinjenih naroda prije je upozorila na ozbiljnu humanitarnu krizu.

Reuters i drugi izvori javljaju o ruskom pritisku u oblasti Donjeck gdje su okupacijske snage osnažene ljudstvom povučenim iz južnog grada Hersona.

Ukrajinska vojska navodi da su na udaru ruske artiljerije gradovi Bahmut i Soledar. Prvi se smatra značajnim strateškim i logističkim središtem koji Rusija neumoljivo pokušava osvojiti već mjesecima.

>>>Promjena dinamike, ruski pritisak na Bahmut i Soledar

Na udaru su i braniteljske pozicije u Balakliji, gradu na sjeveroistoku oblasti Harkov koji su Ukrajinci oslobodili tijekom velike protuofenzive povedene na prijelazu rujna u listopad.

Ukrajinski je stožer također izvijestio o granatiranju Nikopolja smještenog na obalama rezervoara ustave Kahovka, nasuprot Nuklearne elektrane Zaporožje.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Rusija je nakon ukrajinske protuofenzive započela sa sustavnim i neumoljivim uništenjem ukrajinske energetske infrastrukture zbog čega poteškoće ili gubitak električne energije i grijanja trpi više od 10 milijuna ljudi. […]

Comment here