PreporučenoTech

Privatni podaci o surfanju netom Amazonu vrijede 10 dolara

Amazon je u najnovijem “Prime Day” pitchu nehotice otkrio koliko cijeni privatne podatke. Kompanija je u promotivnoj kampanji novim korisnicima “asistenta za kupnju” ponudila 10 dolara kredita ako dopuste praćenje svojih aktivnosti na internetu.

>>>Facebook kažnjen s pišljivih 5 milijardi dolara, nacija ljuta

“Assistant” je alat za usporedbu cijena koji korisnici mogu dodati svom internetskom pregledniku, on u realnom vremenu prikazuje Amazonove cijene proizvoda kad se surfer nalazi na konkurentskim stranicama.

“Kad velika tehnološka kompanija kaže da je njezin proizvod besplatan, ona prodaje potrošača. Ovi ‘besplatni’ proizvodi prate sve što mi radimo,”

Josh Hawley

Da bi funkcionirao, asistent treba pristup internetskoj povijesti korisnika, što uz poveznice uključuje i sadržaj pojedinih stranica. Kako Amazon pojašnjava sitnim slovima, prikupljeni podaci služe za “generalno unaprjeđivanje ciljanog oglašavanja te proizvoda i usluga nevezanih uz asistenta.”

Bennett Cyphers iz Electronic Frontier Foundation, zaklade koja čuva privatnost i slobodu interneta, kaže da uvjeti korištenja podcrtavaju moć koju korisnici redovite prepuštaju Amazonu i drugim velikim tehnološkim kompanijama. U ovom slučaju, Amazon dobiva uvid u pojedinu osobnost, a podatke koristi za krojenje oglašavanja i izigravanje konkurencije.

“Ovi podaci se često koriste za treniranje modela strojnog učenja za bolje ciljano oglašavanje,” rekao je Cyphers za Reuters. “Ali u SAD-u zapravo ne postoje ograničenja za korištenje takve vrste podataka.”

Prema podacima vodećih preglednika, Google Chromea i Mozilla Firefoxa, Amazonov Assistant već ima više od 7 milijuna instalacija. Cyphers kaže da za razliku od uobičajenog praćenja korisnika u svrhu oglašavanja, asistent nudi dublji i precizniji uvid u ponašanje potencijalnih kupaca.

Američki zakonodavci u posljednjim mjesecima sve oštrije kritiziraju praksu prikupljanja osobnih podataka koja je u Europi regulirana i zaštićena GDPR-om.

>>>Objavljene nove smjernice o GDPR-u, slobodnom protoku osobnih i neosobnih podataka: Komisija

“Kad velika tehnološka kompanija kaže da je njezin proizvod besplatan, ona prodaje potrošača. Ovi ‘besplatni’ proizvodi prate sve što mi radimo,” rekao je republikanski senator Josh Hawley čiji novi prijedlog zakona traži da tehnološke kompanije transparentno navode koje informacije prikupljaju od korisnika, uključujući i njihovu procijenjenu vrijednost.