PolitikaPreporučeno

Privatni razgovori o javnom tenderu za cjepiva ušli u ‘mainstream’ | covid profiterstvo

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef Pfizera Albert Bourla; Foto: Roberto Schmidt/EC

Činjenica da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uništila svoju privatnu prepisku o javnoj nabavi covid cjepiva u srijedu je napokon ušla u medijski “mainstream”.

>>>Covid profiterstvo (tag)

Komisija je naime još jednom potvrdila da nije u posjedu poruka koje je von der Leyen u jeku nabavke putem aplikacije WhatsApp razmijenila s glavnim izvršnim direktorom Pfizera, Albertom Bourlom, što su sada zabilježile vodeće svjetske izvještajne agencije, uključujući Reuters.

Von der Leyen je lani u travnju, u maniri Freudove omaške, u razgovoru za New York Times sama otkrila da je izravno i netransparentno posredovala u jednom od najvećih, najznačajnijih i najskupljih postupaka javne nabave u povijesti Europske unije.

Uništavanje dokaza

Novinari su u takvom kontekstu zatražili pristup porukama, na što je Komisija odgovorila da su one uništene, odnosno izbrisane. Potez je izazvao uzbunu u dijelu osviještene javnosti i pozive na istragu u koju se uključila europska pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly čije je do sad javno izneseno gledište da je postupak von der Leyen “problematičan” i da ima naznaka “lošeg upravljanja”.

Činjenicu da je predsjednica uništila dokaze u srijedu je još jednom službeno potvrdila povjerenica Komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová.

>>>Razigrana von der Leyen razmatra prisilu, nastavlja s dilanjem straha, panike i cjepiva

“Komisija može potvrditi da potraga predsjedničina ureda za relevantnim tekstualnim porukama povezanima sa zahtjevom za pristup informacijama nije dala nikakve rezultate,” napisala je Jourová u pismu pravobraniteljici.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Komisija je čin, odnosno uništenje dokaza, opravdala argumentom da razmjena WhatsApp poruka nije službena, te se stoga ne mora čuvati poput drugih oblika komunikacije. Odgovor, dakako, samo podcrtava činjenicu da je najveći tender za cjepiva u Europskoj uniji rezultat privatnih razgovora.

Suprug predsjednice von der Leyen, njemački plemić Heiko, aktivni je dionik farmaceutske industrije (Bloomberg).

Iz ureda pravobraniteljice u srijedu su najavili da će detaljnu analizu skandala objaviti u sljedećih nekoliko tjedana.

Kontekst

Šefica Europske komisije u prijepornom je intervjuu rekla da je osobno pregovarala o nabavi cjepiva kroz razmjenu tekstualnih poruka i telefonske razgovore.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Rezultat je bio jedan od najvećih tajnih ugovora u povijesti Europske unije. Komisija se obvezala na kupnju 900 milijuna doza Pfizer/BioNTech cjepiva, uz opciju da kupi još 900 milijuna.

EU je u trenutku formalne najave ugovora u svibnju 2021. godine već kupio stotine milijuna doza od nekolicine farmaceutskih tvrtki, uključujući 600 milijuna doza od Pfizer/BioNTecha osiguranih kroz dva prijašnja ugovora.

>>>Komisija nabavila monstruoznih pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

Komisija je potom osmislila shemu digitalnih covid certifickata (propusnica, putovnica) u kojoj temeljnu europsku slobodu kretanja uvjetuje statusom cijepljenja, docjepljivanjem nakon proizvoljno određenog roka ili postojanim testiranjem na covid.

>>>Covid režim u Uniji produljen uz zdušno i apsolutno gnušanje, osudu

Rastući broj zemalja, uključujući Hrvatsku, sada traži izlaz iz bezizlaznih ugovora koji se skrivaju pod oznakom tajnosti, a cjepivo propada.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Privatni razgovori o javnom tenderu za cjepiva ušli u ‘mainstream’ | covid profiter… […]

Comments are closed.