PolitikaPreporučeno

Priznanje korupcije u sigurnosno-obavještajnom sustavu otvara ‘niz vrlo ozbiljnih pitanja’: Škoro

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro u srijedu je ocijenio da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović tijekom sučeljavanja predsjedničkih kandidata potvrdila korupciju u sigurnosnim službama što, istaknuo je, traži hitnu reakciju nadležnih državnih tijela.

“Jedina svrha igrokaza zvanog sučeljavanje na HRT-u bila je prikazati Kolindu Grabar-Kitarović relativno ozbiljnom, no ispala je krajnje neozbiljna političarka koja i unutar ovih skučenih ovlasti predsjednika ne radi dobar posao i dozvoljava potpunu eroziju sigurnosnog sustava.”

Miroslav Škoro

“Ona koja sukladno postojećim predsjedničkim ovlastima usmjerava rad sigurnosnih službi priznala je sustavnu korupciju u SOA-i i drugim službama i ustvrdila da u njima treba zaposliti mlade nekorumpirane ljude. Ova izjava Kolinde Grabar-Kitarović traži hitnu reakciju nadležnih državnih tijela i otvara niz vrlo ozbiljnih pitanja”, objavio je Škoro na Facebooku.

>>>Sučeljavanje kandidata: 2 i pol sata ‘sedlanja mrtvog konja’ u režiji HRT-a

Sinoćnje sučeljavanje nazvao je “loše režiranim igrokazom na HRT-u”, koji je obilježila jedna izjava aktualne predsjednice i kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović.

Priznanje o korupciji u sigurnosnim službama, smatra Škoro, otvara uz ostalo i pitanja zašto je aktualna predsjednica dosad o tome šutjela i što je poduzela te zna li za to premijer Plenković.

>>>Neupućena Komisija nezainteresirana za obavještajne igre Hrvatske i Slovenije

Grabar-Kitarović je tijekom sučeljavanja izjavila da se bori s korupcijom u SOA-i i drugim službama, te da je vrijeme da se u taj sustav zaposle mladi ljudi koji nisu korumpirani.

>>>Nakon zazivanja Tuđmana Juričan obećao amnestiju pokvarenih: VIDEO

Pojašnjavajući u srijedu svoju izjavu navela je da je korupciju u sigurnosno-obavještajnom sustavu naslijedila od bivšeg predsjednika države Ive Josipovića i bivšeg premijera, sada predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića.

Korupcijska hobotnica

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je, pojašnjavajući svoju izjavu u jučerašnjem sučeljavanju kandidata da se bori s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu, optužila Ivu Josipovića i Zorana Milanovića da je takav sustav naslijedila od njih.

“Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći.”

Kolinda Grabar-Kitarović

“Naravno da se borim s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Pa taj sam sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske”, navodi Grabar-Kitarović u priopćenju.

Podsjeća da je i danas u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta “zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji”.

>>>Grabar-Kitarović: očistila sam zrak u Slavonskom Brodu, odmakla Hrvatsku od ‘regiona’

“Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći. Do kuda je ta hobotnica dosezala pokazuje najbolje činjenica kako je Preost umirovljen samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a Darko Grdić je umirovljen jedan dan prije podizanja optužnice”, navodi predsjednica na kraju petogodišnjeg mandata.

Time je, kaže, Milanovićev ministar obrane Kotromanović zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu. “To je korupcija najvišeg reda. I protiv takvog sustava se borim i borit ću se”, poručila je Grabar-Kitarović.