Biznis i ekonomija

Prizvan poticajima Audi razmatra izgradnju prve tvornice u SAD-u

Markus Duesmann; Foto: GREENTECH FESTIVAL/YouTube

Audi, premium proizvođač automobila unutar Volkswagen grupe, izgledno će izgraditi svoju prvu tvornicu u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što su tamošnje vlasti osigurale goleme poticaje za “Made in USA” proizvode i usluge.

>>>Habeck i Le Maire tražili ustupke, dobili Ameriku na prvom mjestu

SAD je u kolovozu usvojio “Akt o smanjenju inflacije” (IRA) što je prihvaćeno kao izravan pandan i izazov zelenoj tranziciji i poticajima Europske unije.

Akt, vrijedna 430 milijardi dolara, među ostalim predviđa subvencije i porezne olakšice za kupnju automobila u iznosu do 7.500 dolara, što će tvrtke izvan protekcionističke sheme učiniti nekonkurentnima.

Audi nema proizvodnih pogona u SAD-u gdje je lani pronašao kupce za 190.000 automobila ili 11% od ukupne prodaje.

>>>Ford traži kupca za tvornicu u Njemačkoj | WSJ

Tvrtka je nakon usvajanja novih europskih regulativa (Euro 7) o štetnim plinovima, čije odredbe učinkovito dokidaju motore na unutarnje sagorijevanje, rekla da će razvoj novih modela s tradicionalnim pogonom dokinuti u 2026. i do 2030. započeti s proizvodnjom električnih automobila na svim lokacijama.

“IRA je izgradnju američke tvornice za električne automobile učinila izrazito privlačnom,” rekao je glavni direktor Audija, Markus Duesmann, za dnevni list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Dodao je kako će novu tvornicu najizglednije graditi uz potporu VW grupe.

Industriji posvećen Automobilwoche u petak je izvijestio da Volkswagen traži lokaciju u kojoj će u SAD-u proizvoditi automobile za svoju Scout marku specijaliziranu za električne pick-upove i SUV-ove.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters