PolitikaPreporučeno

Proaktivna građanska inicijativa nabacila zgotovljen arhitektonski projekt ‘Brezovica budućnost’

Dvorac Brezovica s južne strane (ulaz); Foto: SpeedyGonsales

Građanska inicijativa iz Brezovice i mladi arhitekti u subotu su javnosti predstavili projekt “Brezovica budućnosti” u kojem su našli rješenje za bolju prometnu povezanost i stvaranje zelene oaze, ali i za izmještanje hipodroma.

S predstavljanja su poručili kako su Brezovčani, koji plaćaju isti prirez kao i ostali stanovnici Zagreba, ali još uvijek nemaju razvijenu mrežu vodovoda, plina i kanalizacije, odlučili promijeniti percepciju – da se građani samo žale, a ne predlažu – pa su pripremili kompletan arhitektonski projekt razvoja svoje gradske četvrti i to u jeku rasprave o Generalnom urbanističkom planu Zagreba.

Njegovu predstavljanju bilo je nazočno više od 300 uzvanika – Brezovčana i Zagrepčana željnih održivog razvoja, među kojima su bili i saborski zastupnik Ivan Ćelić (HDZ), gradski zastupnici Gordan Maras (SDP) i Tomislav Stojak (HNS) te predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza Mladen Brezić.

Prva faza projekta uključivala bi obnovu zapuštenog dvorca – baroknog dragulja i nekadašnjeg simbola mjesta, spajanje dvorca i postojećeg ribnjaka s mostom te kreiranje trga Brezovice koji sada ne postoji.

“Ogroman potencijal”

Na volonterskom projektu, u suradnji s građanskom inicijativom koja se usprotivila izgradnji mega kompostane u Brezovici, mjesecima je radilo troje nagrađivanih arhitekata: arhitektica iz Brezovice Ines Balić koja je u Zagrebu završila magisterij iz ekonomije, a ima i diplomu Arhitektonskog instituta u Pragu, zatim dobitnica prestižne nagrade The Royal Institute of British Architecture – RIBA  Isidora Đurakić s diplomom Oxfordskog arhitektonskog fakulteta i nagrađivani arhitekt i član prestižnog kluba najboljih studenata “Golden Key”, koji je diplomirao i magistrirao arhitekturu i dizajn na sveučilištu u zapadnoj Australiji Sean Wilson.

>>>Hotel Verbenicum – nova oaza zdravlja i wellnessa na Jadranu: #prvih25

“Sigurna sam da će Brezovica jednom biti jedan od najljepših dijelova Zagreba, koji će pridonijeti turističkom uzletu grada, no Brezovčani više ne žele čekati, želimo da se stvari počnu pokretati već sada. Brezovica ima ogroman potencijal, a samo jedan pomak rezultirao bi nizom pozitivnih učinaka na cijelu zajednicu“, rekla je Nikolina Frklić iz građanske inicijative.

I Marina Puljanić Smoljan, također iz građanske inicijative, dodala je kako se tijekom 41 godinu, otkako živi u Brezovici, bitnije promjene ondje nisu dogodile – osim propadanja dvorca.

“Naše upravljačke strukture moraju pokazati da im je stalo i da su voljni u suradnji s građanima stvarati pozitivne promjene u društvu – da Hrvatska bude zemlja u kojoj će mladi poželjeti ostati, a ne otići“, istaknula je.

Do Brezovice i novog hipodroma – Jarunskim mostom i tramvajem

U projektu “Brezovica budućnosti”, u njegovom zasebnom dijelu, riješila bi se loša povezanost Brezovice s ostalim dijelovima grada i to tramvajskom linijom Srednjaci-Jarun-Brezovica, a mladi arhitekti zamislili su i oživljavanje ideje o Jarunskom mostu zahvaljujući kojem bi Zagrepčanima bilo bliže doći do Brezovice, nego napraviti jedan krug oko Jaruna.

Prva faza projekta uključivala bi obnovu zapuštenog dvorca – baroknog dragulja i nekadašnjeg simbola mjesta, spajanje dvorca i postojećeg ribnjaka s mostom te kreiranje trga Brezovice koji sada ne postoji. Bio bi to jednostavan, ali moderan popločeni javni prostor s fontanom i puno prostora za sjedenje u okruženju zelenila.

Prijedlog je i premještanje hipodroma u Brezovicu nastavno na najavu njegova izmještanja na području Grada Zagreba jer se Brezovica već spominjala kao moguća lokacija. Smještaj uz sami oteretni kanal daje hipodromu nove mogućnosti – od pristupačnosti za pješake do iskorištavanja kanala za organizaciju turnira (cross-country), eventing treninge ili šetnju s velikim ljubimcima.

>>>Dostupnost brze hrane deblja kvartove: istraživanje

Lokacija hipodroma također omogućava lagani pristup drugim konjičkim centrima u blizini te stvara novu nišu koja je u skladu s planom za održivi razvoj Brezovice. Objekti te njihov raspored unutar hipodroma dozvoljavali bi organizaciju međunarodnih turnira te bolje uvjete za postojeće i nove korisnike.

Arhitekti su također osmislili stambenu zonu s dječjim vrtićem, domom za studente, tržnicom i komercijalnim prostorima te sportsko-rekreacijski centar uz Brezovičku cestu. Sve bi to, ističu, pridonijelo kvaliteti života lokalnog stanovništva.

Prijedlog je u skladu s poljoprivrednim površinama, a zgrada je inspirirana uzastopnim dugim nadstrešnicama i kosim krovovima koji su dio lokalne arhitekture. U planu je i hotel i glamping koji bi zaokružili turističku sliku grada Zagreba, napominju.