PolitikaPreporučeno

Probijen proračunski impasse; Plenković: RH sad ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde €

Angela Merkel, Mateusz Morawiecki, Charles Michel, Viktor Orban i Emmanuel Macron; Foto: European Union

Lideri Europske unije u četvrtak su prihvatili kompromisno rješenje njemačkog predsjedništva i uklonili impasse u izvršenju novog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i Mehanizma za oporavak i otpornost nastao blokadom proračuna za kojom su posegnule Poljska i Mađarska kako bi uklonile ili umanjile uvjetovanje isplate novca vladavinom prava.

Ne skrivajući zadovoljstvo sporazumom, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je rekao da su nacionalni lider odmah započeli razgovore o postizanju ambicioznih klimatskih ciljeva za koje postoji široka podrška.

Postignut je “dogovor o Višegodišnjim financijskom okviru i paketu oporavka. Sada možemo započeti s implementacijom i ponovno izgradnjom naših gospodarstva. Naš povijesni paket oporavka bit će pokretač naše zelene i digitalne tranzicije,” napisao je Michel na Twitteru.

Sporazum je iz samoizolacije pozdravio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Hrvatska sad ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde € za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina. Čestitam svima na uspjehu!” objavio je premijer na Twitteru.

Njemačko predsjedništvo Vijećem EU-a pripremilo je nacrt rješenja za otklanjanje mađarsko-poljske blokade velikog financijskog paketa prema kojem se odluka o povezivanju dodjele europskih sredstava s vladavinom prava ne bi mogla primijeniti dok to ne odobri Sud EU-a.

Comments (1)

  1. […] jučerašnjeg dogovora Europskog vijeća o dugoročnom proračunu EU-a i privremenom instrumentu za […]

Comments are closed.