PolitikaPreporučeno

Proboj Kahovke više pogoduje Rusiji | analiza

Proboj velike brane kod Nove Kahovke koji je poplavio jugoistočnu bojišnicu u Ukrajini izvjesno mijenja planove Kijeva čije snage u posljednjim danima propituju rusku obranu u prvim vjesnicima dugoočekivane protuofenzive.

Kijev i Moskva u srijedu nastavljaju s međusobnim optužbama za plavljenje teritorija koji je pod ruskom upravom, dok voda nemilice guta sela i polja nizvodno od ustave.

>>>Strateški značajno razaranje velike brane u Ukrajini | VIDEO

Stratezi i stručnjaci u prvim reakcijama procjenjuju da kolaps otežava i komplicira ukrajinske planove iako su nakane branitelja strogo čuvana tajna.

“Imajući na umu da je Rusija u strateškoj defanzivi a Ukrajina u strateškoj ofenzivi, ovo je kratkoročna prednost za Rusiju, definitivno,” komentirao je za Reuters viši suradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije Ben Barry.

“To će pomoći Rusima dok se voda ne povuče jer Ukrajini otežava da napada preko riječnih prijelaza,” dodao je.

>>>Ministar Režnikov komentirao rusko povlačenje, zimsku stanku, nuklearni udar i ‘ludu ideju’

“Plavljenje i natapanje u regiji spriječit će korištenje teškog oružja poput tenkova najmanje mjesec dana,” odvagnuo je Maciej Matysiak, stručnjak za sigurnost Zaklade Stratpoints i bivši zamjenik šefa poljske vojno-obavještajne službe.

“(To) stvara jako dobre obrambene pozicije za Ruse koji očekuju ukrajinsku ofenzivnu aktivnost.”

Na otegotnoj strani za Rusiju, u srijedu je već vidljiv pad opskrbe pitkom vodom kroz glavni kanal prema poluotoku Krimu koji je Kremlj anektirao u 2014. godini i koji je u velikoj mjeri ovisan o Dnjepru.

>>>Ukrajinski ubodi i psyops – fokus na Bahmutu | ukrajinska protuofenziva

Kako bilo, aktualni konsenzus sugerira da proboj brane u kontekstu ukrajinske protuofenzive neposredno više pogoduje Rusiji.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.