Biznis i ekonomijaPreporučeno

Probudio se ‘medvjed’ Michael Burry, upozorio na ‘majku svih krahova’

Ilustracija/Vladimír Sládek/Pixabay

Znameniti investitor i “medvjed” Michael Burry, muza filma The Big Short, u posljednjim se tjednima prenuo iz sna i reaktivirao objave na Twitteru koje redovito uklanja ostavljajući svoju vremensku crtu “tabula rasom”.

Poput prekaljenog, legendarnog investitora Jeremyja Granthama, Burry u posljednjim danima sve intenzivnije upozorava na “majku svih krahova” povlačeći paralele s 1929. godinom i “Velikom depresijom” koja je kumovala “Drugom velikom ratu”.

U précisu posljednjih objava, Burry drži da su špekulacije na tržištu dionica segnule do razina bez presedana i izražava zabrinutost da stiže gospodarski i geopolitički usud.

“Više špekulacija nego u 1920-ima. Više precijenjenosti nego u 1990-ima. Više geopolitičkog i ekonomskog razdora nego u 1970-ima,” napisao je u jednom od izbrisanih cvrkuta.

Osvrti na Muska, Teslu

Burry je u posljednjim danima ošinuo i izvršnog direktora Tesle, Elona Muska, ocijenivši da je dionica njegove automobilske kompanije debelo precijenjena, što je promišljanje koje dijeli i Grantham.

>>>Legendarni investitor Jeremy Grantham upozorio na propast

Gledište da Musk svojim objavama na društvenim mrežama utječe na vrijednost dionica Tesle usvaja rastući broj analitičara i komentatora, no Burry je među nekolicinom koja sugerira da bi se vrijednost dionica Tesle mogla urušiti do 90%.

Burry je prezreo i Muskovu nedavnu anketu na Twitteru u kojoj je ovaj naizgled pitao svoje mnoštvo sljedbenika treba li prodati dionice Tesle da bi se kasnije otkrilo da je to već učinio kako bi izbjegao ili namirio poreze i dugove.

>>>Amerika trpi najvišu inflaciju u tri desetljeća, ekonomisti zvone na uzbunu

Guru je u jednom od izbrisanih tweetova podsjetio i na objavu Muska iz svibnja 2020. godine u kojoj je potonji odvagnuo da je realna vrijednost dionice Tesle tek 16 centi.

Dionica Tesle u trenutku objave teksta kotira na oko 1 000 dolara.

Poput drugih iskusnih ili znamenitih dionika, Burry se pridružio upozorenjima povezanima s inflacijom cijena, karakteriziravši trend kao “regresivni porez” koji najviše pogađa siromašne.

“The Big Short”

Burry je ponajviše znan po predviđanju i okladi na kolaps američkog tržišta nekretnina u 2007. i 2008. godini kad je svojim “short” pozicijama osvojio velebno bogatstvo. Njegovo je mešetarsko umijeće kasnije pretočeno u film.

>>>Kraj neoliberalizma i preporod Prosvjetiteljstva nužni za opstanak civilizacije: Stiglitz

Spomenuti slom je bez doma ostavio 3.8 milijuna Amerikanaca i danas slovi kao okidač velike financijske krize koja je svijet odvela u “Veliku recesiju”.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Inedpendent