Biznis i ekonomijaPreporučeno

Procjene da će omikron ubrzati kraj pandemije i velebna blagdanska potrošnja bodre tržišta

Ilustracija/Monika Grafik

Američki burzovni indeksi iz božićnih blagdana izlaze prpošno i veselo. Referentni S&P 500 u ponedjeljak bilježi novi rekord i inicijalni rast za 0.5%. Dow Jones Industrial Average snaži za oko 0.3%, dok je tehnološki Nasdaq Composite tjedan započeo skokom za 0.6%.

>>>Po slijeganju omikron prašine polet na tržištima

Kretanja zrcale optimizam tržišnih stratega ohrabrenih sve snažnijim, ako ne i utvrđenim indicijama da je omikron inačica koronavirusa na putu prema svjetskoj dominaciji evoluirala prema blagonaklonosti i smanjila rizik od hospitalizacija.

“Ne očekujemo da će omikron imati značajniji utjecaj na izglede rasta, štoviše, izgledno je da će ubrzati kraj pandemije,” napisao je u ponedjeljak u bilješci za klijente Dubravko Lakos-Bujas iz JPMorgana.

>>>Upečatljiv, ohrabrujući porast zaraza i pad hospitalizacija u Južnoj Africi | omikron

Na tržišta u ponedjeljak utječu i podaci o porastu božićne potrošnje u Sjedinjenim Državama za 8.5% na godišnjoj razini, što je prema podacima Mastercarda najbrži rast u posljednjih 17 godina.

>>>Izjava šefa Moderne o bijegu od cjepiva srušila burze | omikron

Iznenađujuće dobar rezultat još je upečatljiviji jer prkosi zlogukim izjavama pojedinih covid profitera, remećenju opskrbnih lanaca i inflacijskim pritiscima.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via CNBC