Politika

Procurila skica nove Komisije, Šuica povjerenica za proširenje EU-a: Avaz  

Hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica trebala bi biti nova europska povjerenica za proširenje u Europskoj komisiji kojoj će na čelu biti Ursula von der Leyen koja bi konačnu raspodjelu resora trebala predstaviti u utorak, objavio je u subotu sarajevski list Dnevni Avaz.

>>>Imena novih povjerenika i povjerenica Komisije 10. rujna: von der Leyen

Sarajevska tiskovina pod oznakom ekskluzivno objavila je presliku raspodjele resora koja je procurila u javnost po kojoj će politika susjedstva i pregovori o proširenju biti povjereno hrvatskoj eurozastupnici Šuici, a nije poznato tek nekoliko imena. Na dnu toga popisa na francuskom ipak piše kako ovu raspodjelu treba “uzeti s mjerama opreza”, što sugerira da bi se mogle dogoditi promjene.

Za Šuicu je Avaz naveo kako je do sada bila dopredsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za BiH i Kosovo, te da je snažna zagovornica proširenja, kao i Hrvatska. Naveli su i njezine neke ranije izjave o tome da je BiH vrlo važna Hrvatskoj kao njezin prvi susjed, te da snažno zagovara ostvarenje jednakopravnosti Hrvata kroz izmjene izbornog zakona.

>>>Odbor za europske poslove podržao ‘povjerenicu Šuicu’ s 10 glasova, 5 suzdržanih

Prema popisu kojega je objavio Avaz, Austriju će u Europskoj komisiji predstavljati Johannes Hahn, koji bi trebao biti povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo.

Didier Reynders iz Belgije trebao bi biti povjerenik za proračun i ljudske potencijale, dok je Bugarka Marija Gabriel navedena kao povjerenica za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Iz Cipra u Europskoj komisiji trebala bi biti Stella Kyriakides i voditi resor zdravlje i sigurnost hrane. Margrethe Vestager iz Danske bi trebala biti potpredsjednica Europske komisije.

>>>Francuska kandidatkinja za Komisiju središnja bankarica Sylvie Goulard

Španjolac Josep Borell zamijenit će Federicu Mogherini na poziciji visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Estonka Kadri Simson predviđena je za povjerenicu međunarodne suradnje i razvoja, a Finkinja Jutta Urpilainen na čelu gospodarstva i financija, poreza i carina. Francuskinja Sylvie Goulard trebala bi biti na čelu resora konkurencije.

Za Grka Margaritisa Schinasa nije naveden resor.

Mađar László Trócsányi trebao bi biti povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, a Irac Phil Hogan na čelu resora trgovine. Novi povjerenik za unutarnju trgovinu, industriju trebao bi biti Talijan Paolo Gentiloni, a Latvijac Valdis Dombrovskis povjerenik za energetiku unije. Najmlađi povjerenik, 29-godišnji  Litavac Virginijus Sinkevičius predložen je za povjerenika u resoru istraživanje, znanost i inovacije. Luksemburžannin Nicolas Schmit kandidiran je za povjerenika za financijsku stabilnost, financijske usluge i tržište kapitala. Maltežanka Helena Dalli trebala bi voditi odjel pravosuđa, zaštite potrošača i jednakosti spolova, tvrdi Dnevni Avaz.

Nizozemac Frans Timmermans, koji je predložen za potpredsjednika bi trebao biti povjerenik za klimatske promjene.

>>>Timmermans: vrijeme je da okončamo politiku štednje i povećamo plaće

Poljsku bi u Europskoj komisiji trebao predstavljati Janusz Wojciechowski na čelu povjerenstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Povjerenica za regionalnu politiku je Porugalka Elisa Ferreira, a Čehinja Věra Jourová povjerenica za vladavinu zakona i temeljna prava.

Rumunjska nije još bila dostavila svoj prijedlog za Europsku komisiju, a prazno je mjesto i iz Ujedinjenog Kraljevstva koje je najavilo da neće slati nikoga jer namjerava izići iz EU-a prije nego što nova Komisija preuzme dužnost.

>>>Vojni orkestar odsvirao ‘Wind of Change’ Scorpionsa za rastanak s von der Leyen: VIDEO

Slovak Maroš Šefčovič bi trebao kao povjerenik baviti sigurnosti unije, a Slovenac Janez Lenarčič bi trebao biti povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo. Švedska političarka Yiva Johansson trebala bi u Europskoj komisji biti povjerenica za zapošljavanje, socijalna prava, vještine i mobilnost rada, objavio je Dnevni Avaz.