Biznis i ekonomijaPreporučeno

Prodaja EV-ja u EU pala za 12%, u Njemačkoj za 30% | svibanj 2024.

Prodaja novih električnih vozila (EV) u Europskoj uniji u svibnju je pala za 12% u poredbi s istim mjesecom lani, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Urušavanje je osobito upečatljivo na najvećem tržištu, Njemačkoj, gdje je prodaja pala za 30%.

ACEA navodi da je potražnja okopnila zajedno s dokidanjem subvencija i poticaja koji su usahli lani u prosincu kada je sud izazvao fiskalnu krizu odlukom da vlasti ne mogu prenamijeniti novac namijenjen borbi protiv pandemije bolesti COVID-19.

Prodaja u Njemačkoj u prvih je pet mjeseci, zaključno s krajem svibnja, bila 16% manja nego u istom razdoblju 2023. godine.

Paneuropska slabost

U svibnju je zabilježen i ukupni pad prodaje svih vrsta vozila u EU, za 3% u poredbi s istim mjesecom lani. Kupaca je bilo 2.6% manje i u široj regiji čije su sastavnice EU, Britanija i nacije koje sudjeluju u Europskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA).

Europsko tržište električnih automobila u posljednjim je godinama iskusilo procvat, ali je potražnja usahla s početkom 2024. godine koju je označilo stezanje monetarne politike i poskupljenje zaduživanja u europodručju.

Osobito oštar pad potražnje u EU u svibnju je zabilježio američki proizvođač električnih vozila Tesla, uz pad prodaje za 34.2% na godišnjoj razini.

Model S; Foto: Tesla
Očekivanja

Elektrificirana vozila – modeli na električni pogon, plug-in hibridi i pravi hibridi – u svibnju su ugrabila 48.9% tržišta putničkih automobila, u poredbi s 46.2% u istom mjesecu lani.

Udjel isključivo električnih automobila pritom je pao s 13.8% na 12.5%, dok se udjel punokrvnih hibrida povećao s 25% na 29.9%.

Reuters piše da su analitičari aktualnu stagnaciju na tržištu očekivali godinama.

Pojedini dionici, uključujući grupu za promicanje čistih vozila s nazivom Transport i okoliš (T&E), očekuju da će novi rast prodaje krenuti s 2025. godinom kada bi na snagu trebala stupiti nova pravila o emisijama.

Scenarij je pritom neizvjestan uslijed rastućeg zaziranja koje je osobito uočljivo u Njemačkoj gdje elektrifikacija nailazi na sve snažniji otpor proizvođača i kupaca.


Povezane vijesti

Comment here