PreporučenoTech

Projekt ‘ENABLE’ Ivana Đikića dobio izdašnu potporu od osam milijuna eura  

Tim znanstvenika koji rade na projektu ENABLE; Foto: Handout

Ministarstvo znanosti njemačke savezne države Hessen dodijelilo je osam milijuna eura projektu ENABLE koji vode profesori Ivan Đikić i Maike Windbergs sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Projekt ENABLE bavi se korištenjem inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, posebice koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike.

>>>Đikić zamolio ‘korona profitera’ Primorca da građanima vrati 246 kuna za antigenske testove

Zahvaljujući timskom radu i suradnji njegovih znanstvenika Goethe Sveučilište u Frankfurtu je prepoznato kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja COVID-19 u Njemačkoj.

“Posebno je značajan projekt koinfekcija bakterijama i koronavirusima o čemu se za sada dosta malo zna. Upalni procesi  su zajednički bakterijama i virusima no neophodno je saznati vise o akutnim promjenama u lučenju citokina i imunološkim reakcijama kod pacijenata zaraženih u isto vrijeme koronavirusom i raznim bakterijama,” naglasio je u priopćenju voditelj projekta Ivan Đikić.

>>>Ivan Đikić: ministar Beroš laže i obmanjuje javnost | COVID-19

“Ova izdašna financijska potpora omogućit će nam korištenje modernih tehnologija, poput kemijskih proba i bioloških lijekova, za otkrivanja novih specifičnih lijekova protiv COVID-19 i upalnih procesa kod brojnih bolesti poput tumora i kardiovaskularnih bolesti. Premda imamo već razvijena cjepiva, koja štite od sirenja zaraze, potrebe za lijekovima protiv COVID bolesti su i dalje velika. Posebno je to važno za osobe koje obole od COVID-19 i razviju teške simptome,” dodao je.