Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Projekt Platon’: J&J pokušava spriječiti objavu dokumenata od javnog interesa

Foto: johnsonsbaby.com

Američka multinacionalna kompanija Johnson & Johnson (J&J), proizvođač prijeporno učinkovitog cjepiva Janssen koje je u RH s današnjim danom primilo 197.253 osoba, pokušao je spriječiti objavu povjerljivih dokumenata o manevrima čiji je cilj spriječiti i umanjiti posljedice kolektivnih tužbi osoba koje tvrde da njezin, s tržišta povučen Dječji puder (Baby Powder), izaziva zloćudne bolesti.

>>>Proizvođač cjepiva Janssen opozvao pet aerosola za sunčanje zbog kontaminacije kancerogenim benzenom

“Prvi amandman nije dozvola za kršenje zakona,” napisala je u četvrtak kompanija u podnesku američkom Stečajnom sudu u New Jerseyu na kojem kompanija bankrotom pokušava izbjeći saslušanja i plaćanje odšteta.

Prvi amandman Ustava SAD-a štiti slobodu tiska.

“Projekt Platon”

Reuters je u petak objavio da je J&J lani potajice pokrenuo “Projekt Platon” s ciljem prebacivanja odgovornosti za oko 38.000 neriješenih tužbi na novoosnovanu podružnicu koja bi potom proglasila insolventnost. Manevar bi matičnoj kompaniji omogućio da ograniči financijsku izloženost tužbama.

>>>Europska unija daruje gotovo 100 milijuna doza drugorazrednog cjepiva Janssen

Reuters je od nadležnog suda potom zatražio da odbaci zahtjev uz tvrdnju da je on prijeporan i bez osnove. J&J-a je sat vremena nakon reakcije povukao zahtjev za neposredno saslušanje uz napomenu kako “nije spreman prihvatiti” da je on neosnovan.

>>>‘Raritetna stanja s nepoznatom učestalošću’: cjepivu Janssen dodana nova nuspojava | COVID-19

J&J je u sudskom podnesku po objavi priče rekao da namjerava nastaviti razgovore s Reutersom i da je “ohrabren što daljnja objava povjerljivih dokumenata više nije neposredna.”

Javni interes

Zahtjev kompanije da spriječi objavu je “među najizvanrednijim pravnim lijekovima koje neka stranka može zahtijevati prema zakonu,” rekli su odvjetnici Thomson Reutersa koji su u podnesku sudu potez J&J nazvali “sputavanjem govora o pitanju od javnog interesa.”

J&J je naveo da je Reuters u posjedu povjerljivih dokumenata, zatražio njihov povrat i ustezanje od objava informacija.

>>>Savjet CDC-a preporučio prestanak, EMA nastavak korištenja opasnog i neučinkovitog cjepiva Janssen

“Ovo je složen predmet koji bi sud trebao saslušati – na forumu na kojem obje strane svoje slučajeve izlažu u prikladnom okruženju – a ne kroz medijsku raspravu,” napisao je u petak glasnogovornik J&J-a u izjavi za javnost.

Bankrotom protiv iskupljenja

Reuters poriče da je u posjedu povjerljivih informacija i tvrdi da je povjerljivost jednog dokumenta dokinuta u siječnju i da nije u posjedu drugog dokumenta od javnog interesa u koji je dobio uvid.

J&J je u odgovoru na tužbe u kojima oštećeni tvrde da njegovi proizvodi od pudera sadrže azbest i izazivaju mezoteliom i rak jajnika u listopadu 2021. godine osnovao LTL jedinicu koja namjerava proglasiti bankrot.

>>>Proizvođač cjepiva Moderna posramljen zbog pohlepe i profiterstva | Nagrada Shkreli

Kompanija inzistira da njezini proizvodi nisu štetni za potrošače dok istovremeno izvodi složene manevre prema stečaju kako bi izbjegla sudske sporove.  Zastupnici tužitelja argumentiraju da sud ne bi trebao dozvoliti bankrot i oštećenima uskratiti njihov dan u sudnici.

Farmaceutska divizija J&J-a lani je ostvarila prihod od 52.08 milijardi dolara.

Pratite nas na Google vijestima