Biznis i ekonomijaPreporučeno

Promet uslužnih djelatnosti pao za 0,3% na mjesečnoj, porastao za 4,7% na godišnjoj razini: srpanj

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, promet uslužnih djelatnosti u srpnju 2019. pao je na mjesečnoj, a porastao na godišnjoj razini.

Kontinuirani rast prometa od uslužnih djelatnosti na godišnjoj razini bilježi se više od 45 mjeseci zaredom, od studenoga 2015.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođen promet od uslužnih djelatnosti ostvaren u srpnju 2019. pao je za 0,3% u odnosu na lipanj 2019.

Najveći pad prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Vodeni prijevoz (za 25,2%), Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (za 24,8%) te Proizvodnja filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa (za 18,6%).

Najveći porast prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Pravne i računovodstvene djelatnosti te savjetovanje u vezi s upravljanjem (za 16,2%), Ostale stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (za 10,6%) te Uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti (za 9,8%).

DZS

U srpnju 2019. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od uslužnih djelatnosti porastao je za 4,7%.

Najveći porast prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Informacijske uslužne djelatnosti (za 18,0%), Trgovina na veliko i na malo motornim vozilima i motociklima; popravak motornih vozila i motocikla (za 13,3%) i Djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) (za 12,5%).

Najveći pad prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Izdavačke djelatnosti (za 10,7%), Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima (za 10,6%) te Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (za 8,9%).

U prvih sedam mjeseci kalendarski prilagođeni promet porastao je za 5,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Kontinuirani rast prometa od uslužnih djelatnosti na godišnjoj razini bilježi se više od 45 mjeseci zaredom, od studenoga 2015., piše DZS (.pdf).