FunPreporučeno

Pronađen je novi fosil ‘nevjerojatne kornjače’ – Stupendemys geographicus: VIDEO

Foto: University of Zurich/Edwin Cadena

U Južnoj Americi je otkriven još jedan fosil gorostasne kornjače Stupendemys geographicus za koju se vjeruje da se regijom skitala prije 7 do 13 milijuna godina. Glavna nalazišta su u kamenitoj pustinji Tatacoa u kolumbijskom departmanu Huila i području Urumaco u Venezueli.

>>>Znanstvenici otkrili novog guštera tiranina – nazvali ga ‘žetelac smrti’

“Stupendemys geographicus je bio ogroman i težak. Najveće jedinke ove vrste bile su približno veličine i dužine limuzine ako uzmemo u obzir glavu, vrat, školjku i udove,” rekao je Edwin Cadena, paleontolog pri Universidad del Rosario in Bogotá i voditelj istraživanja objavljenog u žurnalu Science Advances.

Stupendemys je druga najveća poznata kornjača, iza Archelona koji su prije kakvih 70 milijuna godina krstarili podmorjem i dosezali prosječnu dužinu od 4.5 metara.

“Njegova prehrana je bila raznolika, uključujući male životinje – ribe, kajmane, zmije – kao i školjke i vegetaciju, posebno voće i sjemenke. Objedinjavanje svih anatomskih značajki ove vrste ukazuje da je njezin način života bio uglavnom na dnu velikih slatkovodnih tijela, uključujući jezera i velike rijeke,” dodao je Cadena.

Istraživači vjeruju da je “nevjerojatna” veličina bila presudna u obrani vrste od groznih grabežljivaca među kojima su u promatranom razdoblju bili kajmani Purussaurusi dužine do 11 metara ili desetometarski “prekursori” krokodila Gryposuchusi.

>>>Uginula je zadnja znana ženka Jangce kornjača

O vremenima svjedoči i jedan od pronađenih fosila Stupendemysa čiji je oklop proboden krokodilskim zubom od pet centimetara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via Guardian