Biznis i ekonomijaPreporučeno

Prosječna neto plaća u trećem tromjesečju 7% viša nego lani: MojPosao  

Prema podacima servisa MojaPlaća, u trećem kvartalu 2019. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 6.308 kuna, što je 3% više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine prosječna neto plaća je 7% viša.

>>>Realni rast neto plaća za 2,5% na godišnjoj razini: semestar

Medijan* plaće je nešto malo niži i iznosi 5.916 kuna što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega.

MojPosao

Kada bi gledali samo osnovnu plaću, bez bonusa i nagrada, u trećem kvartalu je ona iznosila 5.951 kunu.

Osim kategorije top managementa, gdje je plaća u prosjeku 136% viša od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (79% više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+34%) i ljudskih potencijala (+19%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-37%) i drvnoj industriji (-24%). U Turizmu i ugostiteljstvu radnici u prosjeku imaju 17% nižu plaću od prosječne.

Muškarci imaju 17% više plaće od žena

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 17% višu plaću od žena te su u prosjeku zarađivali 6.793 kune, dok su žene u prosjeku zarađivale 5.974 kuna.

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 41% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjom stručnom spremom te 20% višu plaću od prosječne. Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju 15% nižu plaću od prosječne, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 57% višu plaću od prosjeka. Viša stručna sprema povećava plaću za 7% u odnosu na prosjek te 25% u odnosu na srednju stručnu spremu.

Kada bi gledali samo osnovnu plaću, bez bonusa i nagrada, u trećem kvartalu je ona iznosila 5.951 kunu.

Najbolje plaćaju privatne IT tvrtke u stranom vlasništvu

Najbolje plaćaju tvrtke iz sektora IT-a i telekomunikacija (28% više od prosjeka), u kojima prosječna plaća prelazi iznos od 8.000 kuna te kompanije iz područja financija i osiguranja, s prosječnom plaćom od 7.097 kuna (13% više od prosjeka). Najmanje su plaće u tvrtkama iz djelatnosti trgovine (11% niže od prosjeka)

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 8% više od prosjeka te iznose 6.841 kunu. Primanja u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su 4% manja od prosjeka (6.071 kunu). Prosječne plaće radnika tvrtki u državnom vlasništvu su 5% niže od prosjeka i iznose 5.968 kuna, dok su mjesečna primanja zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi za 4% niža od prosjeka i iznose 6.071 kunu.

>>>Plaće u srpnju realno niže za 0,3% u odnosu na lipanj, prosječna satnica manja za 12,7%: DZS

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 14% niža od prosječne te iznosi 5.415 kuna. S povećanjem broja radnika, raste i plaća što potvrđuje podatak kako najviše zarađuju zaposlenici kompanija s preko 250 djelatnika, u kojima prosječna plaća iznosi 6.732 kune (7% više od prosjeka).

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće ponovno su zabilježene u Virovitičko-podravskoj (-18%), Vukovarsko-srijemskoj  (-17%) te Ličko-senjskoj (-16%) županiji. Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (11% iznad prosjeka) i iznosi 6.997 kuna.

MojPosao

Median (ili medijan)* je statistička vrijednost koja bolje odražava stvarno stanje. Matematički, to je broj koji razdvaja sortiranu listu brojeva točno na pola, čime se u praksi sprječava da na njegov iznos pretjerano utječu jako mali ili jako veliki iznosi plaća. MojaPlaća.hr je servis koji prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj. Istraživanje o visini plaća MojaPlaća.hr trenutno obuhvaća 296 radnih mjesta iz 36 djelatnosti. Prikupljanje ispitanika provodi se kontinuirano putem interneta, a trenutno je u istraživanju aktivno preko 42.000 ispitanika. Nakon godinu dana podaci ispitanika se brišu kako se u daljnjim analizama ne bi uzimali u obzir zastarjeli podaci.

MojPosao