PolitikaPreporučeno

Prosvjedna akcija u tri bolnice; Čahut Jurišić: do štrajka u zdravstvu ne smije doći

Zaposleni u zagrebačkom i splitskom KBC-u te dubrovačkoj bolnici održat će u srijedu prosvjed “Pet do 12”, te će se okupiti se u krugu bolnice kako bi poručili Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

U zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru će se okupljenima obratiti sindikalni povjerenici u toj najvećoj hrvatskoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj radi 5500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara te drugog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja.

Akciju organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara i Samostalni sindikat zdravstva, a akcija će se u isto vrijeme, kako je najavljeno, održati i u KBC-u Split te Općoj bolnici Dubrovnik.

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak ističe kako ta sindikalna akcija može biti uvertira u štrajk, o čemu će sindikati odlučiti nakon pregovora u petak, kada čuju ponudu vlade za povećanje plaća.

“Apsurdno je da su dva sindikata koja pregovaraju potpisala ovakav granski kolektivni ugovor, a pozivaju ljude da štrajkaju protiv onoga što su potpisali”,

Radmila Čahut Jurišić

“Radi se o mirnom okupljanju u krugu bolnica kojim želimo poručiti da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da očekujemo povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora kao i u drugim javnim djelatnostima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i ugovorene benefite među svim javnim službama”, kaže Prašnjak.

Potporu prosvjedima koji će se održati u tri zdravstvene ustanove daje i Hrvatski liječnički sindikat, čija predsjednica Renata Čulinović Čaić kaže kako liječnici mogu ako žele podržati prosvjed u vrijeme pauze.

“Liječnici koji to žele mogu podržati i sudjelovati u akciji u vrijeme pauze od 30 minuta na koju imaju zakonsko pravo. Mi smo rekli da ćemo podržati sve sindikalne akcije ali kao sindikat zbog zakonskih zapreka ne možemo sudjelovati u njihovoj organizaciji”, kazala je predsjednica HLS-a.

Zaposleni u KBC-u Split u srijedu će petnaest minuta prosvjedovati ispred središnjeg ulaza u bolnicu na Firulama, a u prosvjedu, koji će početi u 11.55, sudjelovat će sve zdravstveno i nezdravstveno osoblje, kažu sindikalni predstavnici u ustanovi.

Pozivaju građane i pacijente da im se pridruže te ističu kako pacijenti zbog prosvjeda neće biti zakinuti jer će biti obrađeni prije ili poslije prosvjeda.

I pred dubrovačkom bolnicom zaposlenici će se simbolično u srijedu okupiti u 11.55 i ukazati kako je krajnje vrijeme za rješavanje nagomilanih problema.

“Zaustavit ćemo naš rad na pola sata kao posljednje upozorenje pred štrajk jer pregovori ne idu u željenom smjeru”, rekao je Ivan Večerin, sindikalni povjerenik sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Pregovori o plaćama nastavljaju se u petak u Ministarstvu zdravstva kada se očekuje da vlada sindikatima iznese svoj prijedlog oko povećanja plaća.

>>>Razgovori predstavnika radnika u zdravstvu i ministara rezultirali najavom štrajka

Prošlotjedni pregovori završili su zahtjevom sindikata da im se povećaju dodaci na uvjete rada i odgovornost između 10 i 20 posto, ovisno o radnom mjestu. Sindikati time traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom kolektivnom ugovoru, a koji vlada nije prihvatila.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara ističu kako ni u jednom trenutku nisu pozvali svoje članove niti zaposlene u zdravstvu na obustavu rada, niti svojim djelovanjem krše zakon.

Sindikat zdravstva Hrvatske: Treba povećati osnovnu plaću, a ne dodatke na plaću

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić rekla je u utorak da u sustavu zdravstva, umjesto dodataka na plaću, treba povećati osnovnu plaću jer se na osnovnu plaću obračunava prekovremeni rad te da “do štrajka u zdravstvu ne smije doći jer bi bio protiv interesa zaposlenika u zdravstvu”.

“Do štrajka u zdravstvu ne smije doći jer je ovo što traže dva sindikata protiv interesa zaposlenika u sustavu zdravstva. Ne može se povećavati plaća na osnovi dodataka na plaću jer je to kontraproduktivno za sve zaposlene u sustavu zdravstva, nego se mora povećati osnovna plaća” rekla je.

Dodala je da osnovnu plaću u zdravstvu čini koeficijent složenosti poslova umnožen s osnovicom, čemu se pribraja 0,5 posto plaće po godini staža. Ako se povećava bilo koji od tih elemenata, povećava se osnovna plaća, rekla je.

Radmila Čahut Jurišić je istaknula da se, po granskome kolektivnom ugovoru, svi oblici rada u zdravstvu, kao što su prekovremeni rad, rad subotom, nedjeljom, blagdanom ili noću, obračunavaju na osnovnu plaću, a ne na dodatke na plaću.

Dodala je kako je upravo zato što se prekovremeni rad obračunava na osnovnu plaću, a ne na dodatke na plaću, mnogo sudskih tužbi, ponajprije zdravstvenog osoblja, liječnika i medicinskih sestara. Smatra da će se, ako se ponovno povećaju plaće na osnovi dodataka na plaću, isprovocirati dodatan broj tužbi jer se, kako je istaknula, zaposleni u zdravstvu s time očito ne slažu.

Predsjednica Sindikata zdravstva istaknula je da je u interesu svakog zaposlenika koji radi prekovremeno, subotom ili nedjeljom da mu taj rad bude više vrednovan.

“Ako 10 posto povećamo osnovnu plaću, onda će i prihodi na osnovi prekovremenog rada biti 10 posto skuplji, no ako se povećavaju za 10 posto dodaci na plaću, prekovremeni rad neće biti 10 posto skuplji jer se na dodatke na plaću prekovremeni rad ne obračunava”, rekla je, dodajući da to stoji i u granskome kolektivnom ugovoru.

“Apsurdno je da su dva sindikata koja pregovaraju potpisala ovakav granski kolektivni ugovor, a pozivaju ljude da štrajkaju protiv onoga što su potpisali”, ocijenila je.

“Povećanje plaća u sustavu zdravstva je imperativ ove, ali i svih budućih vlada, ali ne kroz povećanje dodataka na plaću, već povećanje osnovne plaće kako bismo spriječili daljnju kadrovsku devastaciju u sustavu zdravstva, odlazak medicinskih sestara i liječnika”, istaknula je Radmila Čahut Jurišić i zaključila da je smiješno pozivati ljude u štrajk protiv svojih interesa.

Sindikati poručuju kako nema štrajka prije samog štrajka, a ako se postigne zadovoljavajući dogovor, neće ga ni biti.

Sindikati: Akcija “Pet do 12” nije štrajk već akcija koja poslodavcima neće napraviti financijsku štetu

Zdravstveni sindikati koji u srijedu organiziraju prosvjed “Pet do 12” priopćili su pak kako nije riječ o obustavi rada niti štrajku već o akciji kojom će zaposleni svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu, što poslodavcu neće napraviti nikakvu financijsku štetu.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara ističu kako ni u jednom trenutku nisu pozvali svoje članove niti zaposlene u zdravstvu na obustavu rada, niti svojim djelovanjem krše zakon.

“Danas je u medijima objavljeno kako je Ministarstvo zdravstva na adrese svih bolnica u zemlji poslalo dopis u kojem se navodno pojašnjava i da se zaposlenici navedene tri bolnice koji obustave rad na najduže pola sata ne smiju okupljati jer bi u tom slučaju to bio štrajk, a štrajk nije prijavljen. Dopis se, navodno, temelji na mišljenju koje je izradilo Ministarstvo rada u kojem stoji da je dnevni polusatni odmor radnika plaćen od strane poslodavca te da se temeljem te činjenice ima smatrati radnim vremenom”, navodi se u priopćenju.

>>>Veledrogerije najavile ograničenu isporuku lijekova i tužbe protiv bolnica, alarmirale Komisiju

Sindikati takvo postupanje smatraju nedopustivim od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva zdravstva jer im je svrha zastrašivanje članova sindikata kako bi se onemogućila provedba započetih aktivnosti.

Naime, ističu kako prema  Zakonu o radu svaki radnik ima pravo na stanku ili pauzu na odmor od rada u trajanju od najmanje pola sata koju ima pravo koristiti kako hoće, uključujući i mogućnost da izlazi izvan ustanove odnosno prostora poslodavca i to neovisno o poslu koji obavlja.

“Dakle, poslodavac nema pravo radniku ograničiti gdje niti na koji način će koristiti svoju stanku. Dapače, sindikalni poziv bi trebalo sagledati iz posve suprotnog ugla: sindikati su pozvali na akciju kojom će zaposleni u sustavu zdravstva svoje slobodno vrijeme, svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu, što znači na način kojim poslodavcu neće napraviti nikakvu financijsku štetu.

Sindikati poručuju kako nema štrajka prije samog štrajka, a ako se postigne zadovoljavajući dogovor, neće ga ni biti.