Biznis i ekonomija

Provjerite jeste li blokirani, osigurajte priljev novca

Fina u objavi za javnost savjetuje građane koji imaju nepodmireno dugovanje ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga, da to besplatno provjere putem servisa e-Blokade te da si otvaranjem zaštićenog računa osiguraju priljev novčanih sredstava koji se ne može ovršiti.

Iz Agencije podsjećaju da šestomjesečni moratorij na odgodu otplate dugova fizičkih osoba prema vjerovnicima završava u ponedjeljak 19. listopada.

>>>Uz upozorenje o socijalnoj katastrofi Zeleno-lijeva koalicija traži produljenje moratorija na ovrhe

Fina će na temelju zadužnice, sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena u Fini, naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku. Ako dužnik/ovršenik ima dovoljno novaca na računu za otplatu duga, banka će iznos duga prenijeti ovrhovoditelju u cijelosti i dug će biti plaćen. Dužnik može dalje slobodno raspolagati novcima na svom računu.

Oni dužnici koji nemaju dovoljno novaca na računu za otplatu duga, a Fina je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u Fini. Fina će odmah naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine. Npr. ako umirovljenik ima mirovinu 4000 kuna, na zaštićeni račun se uplaćuje 3000 kuna, dok se 1000 kuna uplaćuje na redovni račun s kojeg banka potom sredstva prenosi ovrhovoditelju za otplatu duga.

>>>Pučka pravobraniteljica poziva na zaštitu dostojanstva, regulaciju agencija za naplatu potraživanja

Građani mogu besplatno putem servisa e-Blokade, kojem pristupaju putem sustava e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj, otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu.

Comments (1)

Comments are closed.