Biznis i ekonomijaPreporučeno

Prpošna inflacija u europodručju zaziva stezanje – veliku korekciju

Inflacija u europodručju u kolovozu se propela za 3% na godišnjoj razini, nakon rasta za 2,2% u srpnju, sugeriraju u utorak objavljene prve procjene Eurostata.

Najviše je poskupjela energija, za 15.4% nakon 14.3% u srpnju. Slijede industrijski proizvodi čije su cijene veće za 2.7% (0.7% u srpnju), hrana, alkohol i duhan (2.0% nakon 1.6% u srpnju) i usluge (1.1% u poredbi s 0.9% u srpnju).

>>>Cijene u srpnju porasle za 2.7% u Hrvatskoj, 2.5% u EU | Eurostat

Procjene Eurostata stižu nakon što je njemački statistički ured Destatis u ponedjeljak izvijestio o najvećem rastu cijena od 2008. godine, za 3.4%. Analitičari očekuje da će inflacija ove godine rasti brže od plaća i tako oslabiti impozantnu moć njemačkih potrošača.

Veći od očekivanog rast cijena bilježi i Francuska. Inflacija je prema u utorak objavljenim službenim podacima (INSEE) u kolovozu skočila za 2.4% na godišnjoj razini, više od očekivanja ekonomista u anketama Reutersa o rastu za 2.1%.

>>>U kolovozu pad optimizma u svim sektorima eurozone | ESI

Izgledno je da će uočljivi i neočekivano snažni inflacijski pritisci izazvati žestoku raspravu Upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) čiji su pojedini članovi već izrazili zabrinutost da bi rast cijena mogao narušiti financijsku stabilnost. ECB će o monetarnoj politici i nastavku stvaranja novca unutar kriznog (PEPP) programa kvantitativnog popuštanja raspravljati 9. rujna.

>>>Pomamama za zlatom u inflacijskim strahovima podložnoj Njemačkoj

Inflacijski trendovi brinu i američke Federalne rezerve koje su signalizirale da bi sa stezanjem mogle započeti prije kraja godine. Ukoliko ECB nagovijesti sličnu strategiju možemo očekivati oštru, potencijalno epohalnu korekciju na svim svjetskim burzama.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Prpošna inflacija u europodručju zaziva stezanje – veliku korekciju 31/08/2021 […]

Comments are closed.