FunPreporučeno

Prve kritike ‘Kuće zmaja’, uvertire u Igru prijestolja | VIDEO

“Kuća zmaja”, gorljivo očekivan preludij u “Igru prijestolja” u petak je naizgled osvojio premijernu publiku, iako dio kritičara drži ili sluti da istinska čarolija nedostaje.

>>>21. kolovoza premijera Kuće zmaja, uvertire u Igru prijestolja | VIDEO

Serijal o “Igri prijestolja” temeljen na istoimenoj antologiji spisatelja Georgea R.R. Martina na televiziji je zaiskrio prije tri godine i izazvao zdušno oduševljenje prije razočaravajućeg antiklimaksa.

Novi show kroz deset epizoda prati civilni rat, u kanon upisan kao “Ples zmajeva”, i previranja u “Kući Targaryen od Dragonstonea”, plemenitaškoj obitelji valirijskog podrijetla koja je nekoć vladala u sedam kraljevstava Westerosa.

Radnja se odvija oko 300 godina prije događaja u Igri prijestolja.

Portal Metacritic za prikupljanje stručnih i pučkih recenzija bilježi da je prosjek ocjena prvih 39 kritičara koji su imali priliku uživati u pretpremijeri 69/100.

Od 39 kritika, 26 je bilo pozitivno, 12 tak-tak dok je jedna negativna.

Kritika

Show je najveću ocjenu (90/100) dobio od Lorraine Ali, renomirane kritičarke Los Angeles Timesa čije je gledište da prikazano “vraća moć i velebnost originala”.

>>>Emilia Clarke: rekli su mi da se skinem gola da ne razočaram fanove, a ja si mislim ‘jebite se’

“‘Ovo svježe poglavlje u sagi o Sedam kraljevstava je obrnuti inženjering koji se uklapa u naracije i obiteljska stabla poznata poklonicima ‘GoT-a,'” odvagnula je Ali u čijoj je recenziji uočljiva doza fanatizma. “Sada se najbolje pripremiti za rasprave o rodoslovlju … i teoretiziranje o budućim vezama,” veli.

Na suprotnoj se strani našao Darren Franich, kritičar Entertainment Weeklyja koji je otvornu scenu nazvao “najblažom mogućom orijentacijom, epohalnom fantazijom za neznalice (for dummies)”. Prema njegovom sudu “početak je najgori dio” predstavljenog.

>>>Igra prijestolja: Kuća zmaja | teaser

I drugi kritičari drže da uvertira nema silinu “Igre prijestolja” u kontekstu likova, zapleta i generalne kakvoće.

Preludij je “igra koja izaziva manje ovisnosti od prijašnjeg trona”, odvagnuo je kritičar CNN-a, Brian Lowry. “No nije loš,” dodao je.

>>>Gao proslavljena ‘krastavcem Rickom’ donosi šarmantnu i zabavnu Hulkicu | najava

“Zmajeva ima u izobilju, ali prikazano ne proizvodi onu vrstu karaktera kakav je prethodnika uzdigao u prestižno TV plemstvo,” napisao je Lowry.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima