PreporučenoTech

Prve spoznaje i preporuke o tajanstvenom dječjem hepatitisu

Kaducej/Ilustracija

Devetero djece do šest godina iz Alabame, oboljelo od misterioznog oblika hepatitisa (upale jetre) bilo je pozitivno na česti patogen poznat kao adenovirus 41, pokazalo je istraživanje američke zdravstvene agencije objavljeno krajem travnja.

>>>Musić Milanović predstavila Nacionalni program ‘Živjeti zdravo’ | Kijevski summit prvih dama

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da su djeca prethodno bila zdrava i da spadaju u grupu od 170-ero manje djece iz 11 zemalja koja su oboljela od neobjašnjivog tipa hepatitisa.

Druga američka savezna država, Wisconsin, istražuje smrt jednog djeteta.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su poseban novi dokument o žarištu u Alabami, bez obzira na to što se u cijeloj zemlji istraga o bolesti nastavlja.

>>>FDA odobrio izrazito učinkovit lijek za pretilost | Wegovy

“U ovome trenutku vjerujemo da bi uzrok prijavljenih slučajeva bolesti među djecom mogao biti adenovirus, no još istražujemo ostale potencijalne čimbenike iz okoliša i situacijske faktore”, stoji u priopćenju CDC-a objavljenom uz studiju.

Misterij

Poznato je da adenovirus 41 uzrokuje gastroenteritis u djece (upalu sluznice želuca, tankog i debelog crijeva), “no najčešće nije uobičajen kao uzrok hepatitisa kod inače zdrave djece”, stoji u objavi agencije te se dodaje da je dosadašnja istraga isključila ostale uobičajene faktore kojima su djeca mogla biti izložena – covid, viruse hepatitisa A, B i C (najčešće uzročnike hepatitisa u SAD-u), autoimuni hepatitis i rijetku autoimunu Wilsonovu bolest.

Devet slučajeva misterioznog oblika hepatitisa u Alabami prijavljeno je između listopada 2021. i veljače 2022.

U tri slučaja došlo je do akutnog zatajenja jetre, od čega je u dva slučaja bilo potrebno transplantirati jetru.

>>>Lijek za ćelavost Finasterid izaziva suicidalne sklonosti | Merck & Co

Svi pacijenti su se oporavili ili se oporavljaju, uključujući i dvoje primatelja transplantirane jetre.

Šest ih je bilo pozitivno na Epstein-Barrov virus, ali nisu imali antitijela, što implicira na raniju infekciju.

Prije hospitalizacije većina djece je povraćala i imala je proljev, a neki su prijavili probleme s gornjim dišnim putevima.

Poziv na oprez

Za vrijeme boravka u bolnici u većine malih pacijenata zamijećeno je da su im požutjele bjeloočnice, neki su dobili žuticu, a u nekih je zamijećena povećana jetra.

>>>Emisije o prirodi dobra vibra za ljude | istraživanje

CDC je izdao zdravstveno upozorenje kojim obavještava liječnike i javnozdravstvena tijela da budu na oprezu te da prate pojavu sličnih slučajeva.

U Wisconsinu se istražuju četiri slučaja bolesti, među kojima i slučajevi dvoje djece s teškim ishodom bolesti – jednom je djetetu hitno trebala transplantacija jetre, a drugo je umrlo od posljedica bolesti.

Slični slučajevi hepatitisa prijavljeni su u Illinoisu i ostalim saveznim državama.

Preporuke

CDC preporučuje da se djeca na vrijeme cijepe te da njihovi roditelji i skrbnici vode računa o općoj higijeni, osobito higijeni ruku, da se izbjegavaju bolesne osobe, da se prilikom kašljanja i kihanja pokrivaju usta i da se izbjegava dodirivanje očiju, nosa ili usta.

Adenovirusi se obično šire bliskim osobnim kontaktom, respiratornim kapljicama ili dodirivanjem raznih površina.

>>>Francuski sud prepoznao ‘sindrom vjetroturbina’

Postoji više od 50 vrsta adenovirusa, koji najčešće uzrokuju prehladu, ali i mnoge druge bolesti.

Pratite nas na Google vijestima