PolitikaPreporučeno

Prvi krug izbora u Francuskoj zaključen povijesnom pobjedom RN-a, prosvjedima – ‘limbom’

Francuska protuimigracijska stranka Nacionalno okupljanje (RN) u nedjelju je u prvom krugu parlamentarnih izbora ostvarila najveći uspjeh u svojoj povijesti.

Analitičari su neposredno zdušni u (pr)ocjeni da je oklada predsjednika Emmanuela Macrona, koji je prijevremene izbore sazvao nakon što je potučen u utrci za Europski parlament, rezultirala spektakularnom povratnom paljbom.

Francuska krajnje desnu vladu kakva bi se mogla kristalizirati nakon drugog izbornog kruga nije imala od Drugog svjetskog rata i marionetskog Višijskog režima koji je prema ustroju i poltronstvu bio komplementaran Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Polarizacija

Prema projekcijama anketara Ipsos-Talan Nacionalno okupljanje i njegovi saveznici u prvom su krugu osvojili 33.2% glasova, na drugom je mjestu s 28.1% glasova hitro formiran ljevičarski blok Nova narodna fronta (NFP), dok se Macronova alijansa Ensemble! našla na trećem mjestu s potporom 21% birača.

Na začelju nalazimo konzervativne Republikance (Les Républicains) i njihovi partnere s 10%.

Rezultati izbora neposredno su izazvali slavlje u redovima Nacionalnog okupljanja, ali i okinuli građanske prosvjede ljevice i antifašista.

“Francuzi su pokazali spremnost da okrenu stranicu jednoj prezira vrijednoj i korozivnoj sili,” rekla je Marine Le Pen u svojoj izbornoj jedinici Henin-Beaumont u sjevernoj Francuskoj gdje su građani vijorili nacionalne zastave i pjevali Marseljezu.

Izborni sustav

U skladu s duboko ukorijenjenim demokratskim tekovinama Francuska ima osebujan izborni sustav koji podrazumijeva dva kruga između kojih građani i stranke donose i provode strateške odluke i manevre.

Macron je u prošlosti računao na građansku spremnost da krajnjoj desnici uskrati vlast čak i ako to podrazumijeva glasanje za stranku drugog izbora, no RN je u posljednjim godinama poradio na ugledu, Le Pen se povukla u sjenu i ublažila retoriku u strategiji koja je potencijal pokazala na prošlim predsjedničkim izborima u 2022. godini kada je u prvom krugu ostvarila povijesnu potporu i bila nadomak Macronu, prije nego što ju je spomenuta strategija deplasirala u doigravanju.

Za drugi krug značajno, ako u izbornoj jedinici nije bilo izravnog pobjednika (s više od 50% glasova), za drugi se krug automatski kvalificiraju dva najbolja kandidata i svi drugi kandidati koji su dobili povjerenje najmanje 12.5% registriranih birača. U drugom krugu pobjedu odnose kandidati s najvećim brojem glasova.

Prema prvim procjenama u nedjelju je na izbore izašlo više od 65% biračkog tijela, što je najbolji odaziv na parlamentarnim izborima od 1997. godine kada je bivši francuski predsjednik Jacques Chirac inicirao prijevremeno glasanje i iskusio katastrofalni scenarij kakav je sada snašao Macrona.

Manevri

Odaziv i prvi rezultati sugeriraju da će birači u drugom krugu imati rekordni broj jedinica u kojima se natječu tri ili više kandidata. Takav je mozaik za RN povoljniji od uobičajenih dvoboja.

Politički lideri lijevog centra i krajnje ljevice u navedenom su kontekstu odmah pozvali svoje trećeplasirane kandidate da izađu iz utrke.

Jean-Luc Mélenchon/YouTube

“Naše su smjernice jednostavne i jasne: više niti jedan glas za Nacionalno okupljanje,” podsjetio je lider Nepokorene Francuske (La France Insoumise) Jean-Luc Melenchon.

Znakovito, Republikanci, koji su ususret izborima iskusili raskol i prelazak dijela članova u RN, u ovom su ciklusu izostavili slične (pre)poruke.

RN za apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini treba 289 zastupnika. Iako ona nije izgledna, nije niti nemoguća.

Reakcije tržišta

Euro se u nedjelju propeo na najveću razinu u posljednjih 10 dana nakon što su analitičari primijetili da je rezultat RN-a mrvicu lošiji nego što su sugerirale pojedine ankete.

“Mislim da je to nešto u stilu ‘dobro, nije bilo iznenađenja’, tako da je postojao osjećaj olakšanja. Le Pen je imala nešto manju marginu nego što su pokazale neke ankete, što je možda pomoglo euru da malo poraste,” komentirala je Fiona Cincotta, iskusnija analitičarka tržišta u City Indexu.

“Sada je pozornost usmjerena na 7. srpnja da vidimo hoće li drugi krug podržavati apsolutnu većinu ili ne. Tako da se čini kao da smo pomalo u limbu.”

Grabancijaš/France24/Reuters


Povezane vijesti

Comment here