FunPreporučeno

Prvi ovogodišnji blockbuster, teški flop Costnera i upečatljiva premijera za Mjesto tišine: Dan prvi

Film “Mjesto tišine: Dan prvi” bilježi upečatljivu premijeru u Americi gdje je u udarnom vikendu utržio 53 milijuna dolara.

Preludij je zasjenio izvorni film iz 2018. godine koji je u prvom vikendu zaradio 50 milijuna dolara i nastavak iz 2021. godine koji je debitirao u sjeni pandemije s 48 milijuna dolara.

Gotovo nijem post-apokaliptični horor još je 45.5 milijuna ugrabio međunarodno, pa je s ukupnom zaradom od 98.5 milijuna dolara postao najlukrativnijim u serijalu.

“Slušali smo naše fanove oko toga što žele gledati,” rekao je Chris Aronson, predsjednik domaće distribucije Paramounta. “Ova priča o porijeklu, smještena u novom gradu s novim likovima, zajedno su se urotili kako bi proširili publiku.”

Uvertira dobro kotira i na generatorima pučkih i stručnih recenzija pa je na Rotten Tomatoes od prvih dobila 74%, a od drugih 85% pozitivnih ocjena.

Nakon smucanja po ruralnoj Americi, “Mjesto tišine: Dan prvi” radnju odvodi u New York čiji su stanovnici suočeni s izvanzemaljskim beštijama osjetljivog sluha. U glavnim ulogama nalazimo Lupitu Nyong’o i Josepha Quinna koji sklapaju prešutno i tiho savezništvo u borbi za opstanak.

Redatelj prva dva filma, John Krasinski, ovaj je put sudjelovao u razrađivanju priče ali je pisanje scenarija i upravljanje snimanjem prepustio Michaelu Sarnoskom koji se proslavio filmom “Svinja”.

Producenti su na projekt potrošili 67 milijuna dolara.

Costnerov flop  

Minuli vikend označen je i upečatljivim flopom filma “Horizont: Američka saga – Poglavlje 1.” (engl. Horizon: An American Saga – Chapter 1), američkim pionirima posvećenom westernu u kojem glavnu ulogu i ulogu redatelja nosi Kevin Costner.

Variety piše da je film s proračunom od 100 milijuna dolara tijekom dvodnevne premijere u 3.334 kina zaradio “katastrofalnih” 11 milijuna dolara.

Saga je na Rotten Tomatoes dobila poraznih 42% pozitivnih ocjena od stručne kritike, dok je publika, sa 71% odobravanja, blagostivija.

Pišljiva premijera osobito je uzdrmala Costnera koji je u film uložio više od 38 milijuna dolara svojeg novca. On je sagu namjerio isporučiti kroz četiri nastavka, od kojih će drugi zaigrati 16. kolovoza.

Prvi ovogodišnji blockbuster

Box office je s prvim danom srpnja dobio i prvi ovogodišnji blockbuster. Prekretnicu je u trećem tjednu prikazivanja postigla animirana dječja komedija Izvrnuto obrnuto 2 (engl. Inside Out 2) koja je na američkom tržištu do sad zaradila 469 milijuna dolara, a na međunarodnom 545 milijuna.


Povezane vijesti

Comment here